Medverkande författare: Susanne Agnvall, Senada Ahmic, Ulrika Alenfelt, Annica Andersson, Dennis Ariton, Carina Aynsley, Birgitta Backlund, Per Berg, Gun Berger, Susanna Björnberg, Carina Cefa-Öhrlund, Erika Chotai, AC Collin, Maria Estling Vannestål, Elisabet Flodin, Lars-Göran Halvdansson, Jenny Jacobsson, Vargen Johansson, Ylwa Karlsson, Marie Landergren, Mirjam Lindahl, Fanny Lundgren, Malin Lundskog, Jessika Nilsson, Susanne Olars, Lars Thunell, Catrine Tollström, Eva Ullerud, Anna Wahlgren, Stefan Wallner, Katherine Walsh, Dag Öhrlund
Ariton Förlag, 2014
ISBN 9789187813153, 280 sidor
Det har gått ett halvt sekel sedan novellen i svenska veckotidningar slogs ut av TV-serier som Bröderna Cartwright och Perry Mason, men nu har novellen sakta men säkert börjat krya på sig. Allt fler antologier och novellsamlingar publiceras och novelltävlingar förekommer i allt större utsträckning. Över en Fika heter en antologi med 32 noveller av lika många författare. Iakttagelsen att det i dag främst är kvinnor som skriver noveller bekräftas av att bara några få av de 32 är män. Den gemensamma nämnaren är just ”över en fika”.
Antologin inleds med Mod av Catrine Tollström. Det är en kort men mycket effektiv anekdot som utspelar sig på ett café och som vidgar sig mot framtida möjligheter.
Baksidestexten säger att det handlar om vardagsberättelser men den andra novellen är allt annat än en vardagsberättelse. Dag Öhrlunds Gud dricker kaffet svart är något så pass ovanligt som en berättelse i Per Lagerkvists och de tyska expressionisternas anda från början av 1900-talet. Där fanns Gud allt som oftast med i rollistan. Här uppträder han i kläder som hänger löst och med insjunket ansikte. Han visar sig här vara ungefär lika maktlös som i expressionisternas texter för 100 år sedan. Han har dessutom sällskap av Djävulen och Döden medan Ödet inte är med för han är på semester. Det är inte fel att påstå att denna novell skiljer sig markant från samlingens övriga berättelser.
Susanne Agnvalls Kärleksmuffins får närmast betecknas som en vardagsbagatell, men avslutas med en liten knorr som anspelar på ett ”ledmotiv” i novellen.
Blind Date av Ulrika Alenfelt handlar om en enarmad man som för första gången i sitt 23-åriga liv stämt träff med en kvinna. Det är en charmig historia. Den uppmärksamma läsaren bör kunna avslöja hur det hela utmynnar, men även om jag gjorde det, så fann jag en kittling i slutklämmen. Riktigt bra!
Det blir mycket besök på kondis i en antologi av detta slag. Susanna Björnbergs Det blir bra så, tack utspelas på Falkmanska caféet, där ett par som inte riktigt fungerar sitter. Ett annat äldre par kommer in och det visar sig att de är som en parodi på det yngre paret.
AC Collins I dräktighet handlar om ett trist mor-dotter förhållande som utspelar sig över en kopp kaffe. Den vardagsnära kontaktlösheten är påtaglig.
Eva Ullerud byter ut det gängse caféet mot begravningscaféet i Begravningskaffet. Här balanseras hyckleriet skickligt. Den bortgångne lämnar efter sig oförglömliga minnen som inte är snygga.
Jenny Jacobssons Om jag var min vän bygger på en utomordentlig idé, som skulle kunna utvecklas i en roman eller ännu hellre i en serie noveller som tillsammans bildar en roman. Två väninnor träffas över en kopp kaffe och ger varandra växelvisa utmaningar. Och det är inga dåliga sådana. En av dem får utmaningen att tränga sig före i en kö till en toalett för att sedan löpa gatlopp mellan ilskna ögon när hon kommer ut från toaletten. Inte bara handling, lite intrig också, något som de flesta noveller ofta saknar numera.
Lars Thunells bidrag heter Det brinner i hjärtat och är inte så dum. Den har den uppgivenhet som man hittar hos den senare Strindberg och den här novellen känns besläktad med kammarspelet Brända Tomten. Det är inte bara det att ett hus brinner på andra sidan gatan till Mariannes Café. Stämningsläget är likartat och drömspelsliknande. Fast slutklämmen har inte mycket med Strindberg att göra.
Ylwa Karlsson har yrkeslivserfarenhet som spöke på Gröna Lund, udda sysselsättning värd att affischera. Hennes En kopp te med extra salt borde egentligen ha ingått i en antologi med titeln ”Över en kopp te” men varför vara petig. Novellen handlar om ett möte som inte blir av och en överviktig människas dagliga helvete bland oförstående och hatfulla människor, en tragedi i miniatyr.
I Hon laddar upp av Erika Chotai dricks en kopp kaffe i samband med ett möte om starta eget-bidrag. Frågor och attityder kring yrkesmässig problematik här i livet. Ingen stor dramatik. Livet går vidare.
Vargen Johanssons Why don’t you have a dick? tar upp ett transsexuellt motiv på ett, jag skulle vilja säga, bekräftande sätt. Ger en oväntad inblick i våra livs mindre kända förhållanden.
En mästare är en introvert berättelse av Susanne Olars. Hon berättar för oss om en kvinna som talar till en ”lyssnare”, som tycks vara vuxenvärldens motsvarighet till ett barns låtsasvän. Kvinnan analyserar, resonerar och diskuterar för och med sig själv med ”lyssnaren” som bollplank. Och det hela mynnar i just ingenting.
Café Himlavalvet av Carina Cefa-Öhrlund inleds med en skildring av de problem vi alla har i vårt dagliga liv och som vi knappast har behov av att läsa noveller om. Men det visar sig att denna upptakt helt enkelt är ett skickligt sätt att framhäva upptäckten av och besöket på Café Himlavalvet. För i och med att novellens jag stiger in mellan dörrarna till detta annorlunda café så förvandlas novellen till en drömliknande fantasi, där en märklig kvinna tar över huvudrollen och blir till en katalysator för en inte direkt religiös men i alla fall andlig förkunnelse.
Under ytan heter Lars-Göran Halvdansons bidrag och här får vi möta den kaffestund som innebär ett dramatiskt nytänkande mellan en chef och en anställd. En jobbig dag för båda förvandlas till öppenhet och terapi och förhoppningen om något bättre.
We can jive av Birgitta Backlund handlar om problem som möter hemhjälpen i vår tillvaro. När jag-personen, som sköter om Jonas, möter omvärldens elakhet och brist på förståelse ”över en kopp fika” så kan jag bara hoppas att de flesta av oss inte är sådana.
I Inte en ängel men precis vad jag behöver av Fanny Lundgren uppstår mötet mellan Vera och Jack på ett café. Det är inte vilket möte som helst. Trots att Vera aldrig träffat Jack tidigare tycks han veta allt om hur hon bör hantera sin pojkvän som misshandlar henne, hur han nu kan känna till det.
På Café Sola i novellen med samma namn av Gun Berger, inträffar det där dramat som får en förälders hjärta att klappa extra. Mamma ägnar sig åt sin ”mackapär” och när hon tittar upp är sonen Sune borta.
I Senada Amics Tittis dröm får vi träffa perfektionisten Titti som inrättar sitt perfekta café. Men när hennes väninna ser hur hjärtlöst Titti behandlar en tiggare från Rumänien, så tar hon sin Mats ur skolan, lämnar Tittis café och tillsammans med tiggaren går hon till ett annat café.
Annica Anderssons Konditori Sultan utspelar sig i Katrineholm, ett drama i miniatyr när ett frånskilt par träffas för första gången på två år för att sluta ett avtal om vem som ska få huset de en gång bott i tillsammans. Det blir bråk och en man vid ett annat bord griper in,
Kunderna på konditoriet i Mirjam Lindahls Bortom får också de uppleva ett drama när en förtvivlad kvinna talar i telefonen med sin man, som finns i fjärran land. Det hela blir pinsamt och servitrisen tvingar kvinnan att avsluta samtalet, men dramat känns inte riktigt slut för den sakens skull.
Kaffeklubben av Marie Landergren är en liten bagatell om viktiga ting, då två äldre kvinnor på ett café fyllt med skolungdomar hamnar vid samma bord. Den ena kvinnan kommer från sin mans grav. Den andra kvinnan har just övergetts av sin man som träffat en yngre kvinna.
I Dennis Aritons Vid busshållplatsen stiger berättaren in på Siewert’s Café och beställer laktosfri varm choklad, vilket i överförd bemärkelse får duga som fika. Det är morgon och jag-personen går alltid till fiket innan han tar bussen till jobbet. Ett gäng polacker kommer in och två människor blir bekanta, kanske tillfälligt, kanske för livet,
I regnets mjuka ljus heter Katherine Walsh novell. Här skriver huvudpersonen i sin fantasi en pjäs och tilldelar andra cafébesökare roller. Redan anslaget tar fasta på detta: ”Det tycks henne som de alla nu är skådespelare i en pjäs där manuset ännu inte blivit läst.” Mitt i alltsamman kommer Martin, som hon brutit upp från. Han har med sig alla dokument som ska skrivas under. När han går är alla hennes skådespelare kvar.
Elisabet Flodins Ett annorlunda möte handlar om en kvinna som på grund av SJ inte hinner till ett möte i Stockholm. Det blir en ensam dag i huvudstaden, en dag som inramas av två cafébesök.
Marie Estling Vannestål låter i Ett litet hörn av världen Demensföreningens anhörigrupp mötas på ett café. Susanna, vars pappa har vaskulär demens, kommer cyklande för att vara med om sitt allra första möte i gruppen, ett möte som gör att hon upptäcker att hon inte behöver vara ensam.
När Mona blev arbetslös hamnade hon i Stefan Wallners Deep Blue Sea på Café Lindros, där hon suttit och skrivit på sin bok med cafégästerna som förebilder, en variant av samma idé som i Katherine Walsh novell. Här finns den blinde mannen med sin ledarhund och den blindes son typ grekisk gud, som är så vacker att hon inte kan ta med honom i sin bok. Men de blir bekanta och ett förlag vill ge ut boken.
I Gröna bönor av Carina Aynsley tas vi till Elsas konditori, dit Gittan då och då går med sin morfar, som dricker sin tretår på fat och sörplar, som man gjorde förr, ett numera ovanligt fenomen som beskrivs detaljerat. Och kaffebesöket ger tillfälle för morfar att berätta om hur han smugglade kaffebönor efter andra världskriget. En novell i novellen.
En vän från förr heter Anna Wahlgrens bidrag. Ett litet drama utspelar sig i huvudet på kvinnan som i Kaffestugan väntar på mannen som en gång i tiden for bort och nu kommit tillbaka. Dörren öppnas gång på gång, men det är inte han. Hon börjar inse att han inte ska komma och efter en halvtimme reser hon sig och går och …
Malin Lundskogs En enkel och en dubbel handlar om en man som träffar hustrun som har lämnat honom och barnen. De träffas på sitt gamla favoritfik. Fast det är nog inte riktigt som man tror. En ganska stark novell.
Ett glas mjölk på Tant Grön av Jessika Nilsson är den näst sista novellen i denna samling. Det handlar om innehavaren till Tant Grön som efter aderton år får ett besök av en kund, som kommer tillbaka och tackar för att hon aderton år tidigare blev sedd.
Per Bergs café heter som titeln anger Café 4an, ett modernt café, där man kan få alla sorters kaffe utom ”en kopp kaffe”. Dit släpas novellens jag-person av sin hustru som på lördagar träffar sina frånskilda väninnor över en café latte. Jag-personens syn på tillvaron tillhandahålls och han förefaller att vara en sorts toffelhjälte, fast jag är inte helt säker på den tolkningen.
Sammanfattningsvis är alla dessa noveller ganska likartade. De utspelar sig på kondis, huvudpersonen sitter vid ett bord och funderar på omgivningen som består av skolungdom, kvinnor med barnvagnar, äldre damer och naturligtvis caféägare och servitriser. Inte sällan löser man korsord. Laptopparna visar att det är vår tids kondis det handlar om. Vi får möta beskrivningar av bakverk och interiörer. Begreppet ”över en fika” för tydligen genast tanken till ett café, trots att kaffet oftare intas hemmavid, i personalmatsalar och under affärssamtal. Öhrlunds novell är den enda som på ett avgörande sätt bryter sig ut ur mönstret.
BERTIL FALK