Av Göra Gynne, Jacob Forsell och Rolf Bergström
Carlssons Bokförlag/Taubesällskapet, 2015
ISBN 978-91-7331-7207, 193 sidor
Trubaduren, författaren, konstnären, legenden, globetrottern och nationalskalden Evert Taube skulle ha fyllt 125 år 2015. Denne man, som föddes den 12 mars 1890, vandrade på jorden till den 31 januari 1976. Men hans musik och diktning lever kvar och alla svenskar som äger en 50-lapp har också hans porträtt. Svensken, som också var argentinsk medborgare, och lika folkkär som Carl Mikael Bellman vilar nu på Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm under en byst skulpterad av hans hustru Astri helt nära skalden Lasse Lucidor.
Det har skrivits mängder om Axel Evert Taube, som med sina över 200 visor blivit en ikon och en allsångens huvudkompositör. Det glöms lätt bort att han också gett ut romaner och reseskildringar. Nu har det, lagom till skaldens 125-årsdag, utkommit ännu en bok om honom. Det är Tidningen Vi:s tidigare chefredaktör, journalisten och författaren Göran Gynne (bilden
th) som slagit sig samman med den kände fotografen Jacob Forsell (bilden tv) och gjort en vacker volym (för formgivningen står Rolf Bergström) med mängder av foton interfolierade av informativa texter. För yngre läsare som inte är så bekanta med bokens huvudperson kan berättas att Sven-Bertil Taube – känd från det rätt färska TV-programmet Så mycket bättre – är son till Evert. Han har skrivit bokens förord.
Forsell har tagit en hel del av de fotografier som pryder bokens sidor, men inte alla. Många av Sveriges bästa fotografer har bidragit och urvalet måste ha varit svårt att göra med tanke på att Taube var en av 1900-talets mest fotograferade personer i vårt land. Fotograferna uppskattade att han aldrig avvisade dem och de lät honom gärna regissera fotosessionerna. Taubes välvilja mot yrkeskåren gjorde att vissa lite elakt och orättvist påstod att han var en linslus.
Bilden av Evert Taube täcker hela hans liv, från uppväxten i Otterhällan i Styrsö socken på västkusten. Till Vinga fyr, där fadern var fyrmästare kom han tre dagar gammal, och på ett brusande hav upplevde han en stor del av sin ungdom som sjöman. Han älskade havet vilket står klart för den som lyssnat på hans visor, men han älskade också att rida vilket han fick göra tillsammans med gauchos på argentinska Pampas där han förevigade floden och byn Samborombon i visan om Carmencita.
Men favoritplatser fanns också i Frankrike och andra platser runt Medelhavet, för att inte tala om Stockholms skärgård där han hade sitt sommarhus tillsammans med Astri och barnen och där han skrev flera av sina visor under en tall. Dessa visor, som ofta handlade om kvinnor och skärgårdens original, framförde den alltid välklädde mannen sedan på grammofon, i radio och TV och på sin stamkrog Den Gyldene Freden i Gamla Stan eller under många framträdanden på Gröna Lund.
KJELL E. GENBERG’