Quantcast
Channel: DAST Magazine
Viewing all 4552 articles
Browse latest View live

Bokmässan: Flera novellvinnare

$
0
0

Under Bokmässan var det flera novellskrivartävlingar som avslutades med prisutdelning. Som en del av det digitala bokprojektet “Efter Stormen” hade MIX Förlag och Adlibris Mondo en novelltävling som vanns av Erik Haking från Lund med sin novell Skuggvärlden som utöver äran fick 10.000 kr och publicering på MIX förlag. Sveriges Radios tävling om bästa radionovellen vanns av Khashayar Naderehvandi med Förhöret. Han fick 25.000 kr.

Skuggvarlden och Erik HakingEfter Stormen är ett digitalt bokprojekt som lanserades våren 2014 i form av tre kortromaner, ett antal kortnoveller, en kortfilm och sajten www.efterstormen.se. De tre kortromanerna är skrivna av Solja Krapu, Caroline L Jensen och Johan Ring. Som steg två i projektet utlystes den novelltävling som nu Erik Haking vunnit. Uppgiften var att skriva en novell som på något sätt skulle anknyta till samma fiktiva härdsmälta i Oskarshamns kärnkraftverk som de övriga kortromanerna i Efter Stormen.
Juryns motivering lyder:

″Med Skuggvärlden har Erik Haking på ett originellt, trovärdigt och ytterst obehagligt sätt tagit Efter stormen-historien till nästa nivå. Fantasieggande och konsekvent blandas vetenskapligt tänk med dystopiska stämningar och fantastikens skräckelement. Människans psykiska och fysiska utsatthet i en sargad värld har sällan känts så påtaglig.″

I juryn ingick författaren Helena Dahlgren, Carin Söderström från Adlibris Mondo, Titti Persson från MIX förlag samt Catharina Wrååk, tidigare litterär chef på MIX förlag och en av grundarna till projektet.

Novellen finns att köpa från och med den 27 september. Den ingår även i samlingsvolymen Efter stormen.

Om Skuggvärlden:
Mika och Alexandra är två av de människor som tvingas flytta till hjälpstationen i Saltvik när larmet om evakuering går, en hjälpstation som allt mer liknar ett flyktingläger. Som så många andra evakuerade blir de sjuka när influensan börjar gå. Men medan de andra boende tillfrisknar, mår de två allt sämre. Det blir allt tydligare att det som finns i deras kroppar är något långt mer hotfullt än ett virus.

Erik Haking, 29, Lund, student (i statsvetenskap), mestadels. Driver bloggen Den ömhet du är värd.

www.mixforlag.se finns en intervju med Erik Haking.

Khashayar NaderehvandiSveriges Radios Novellpris 2014 går till författaren Khashayar Naderehvandi (bilden till höger, eget fotografi) för novellen Förhöret i uppläsning av skådespelaren Emil Almén. Vinnarnovellen har röstats fram av P1-lyssnarna. Novellen är en lätt absurd historia om två vänner och en tupp. En galen tupp med en kniv i sporren som cirkulerar på tionde våningen i det nybyggda bostadsområdet som ännu mest liknar en byggarbetsplats. Vad gör tuppen där? Och hur ska Paul-Émile bete sig, han som har fågelfobi?

Nytt för i år är att lyssnarna kan ladda ner alla Radionoveller som specialskrivits för Sveriges Radio. Radionovellerna finns för nedladdning i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se/p1/radionovellen

Khashayar Naderehvandi är född 1981 och uppvuxen i Malmö. Han debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och utkom förra året med romanen Vilar i era outtröttliga händer.


Låt Vargarna komma får Stora Ljudbokspriset

$
0
0

Omslag till Låt vargarna kommaStora Ljudbokspriset tilldelas författaren Carol Rifka Brunt och inläsaren Hanna Schmitz för boken Låt vargarna komma!

Juryns motivering: “Carol Rifka Brunts finstämda relationsroman från 1980-talets New York då aidsskräcken rasade som värst är långt ifrån nattsvart. Det är en vacker berättelse med flyt i språket. Hanna Schmitz lyfter det unga berättarjaget med en fräsch och tonårsstudsig inläsning och blir genom det huvudpersonen i boken. En riktig sträckläsare.”

2008 instiftades Ljudbokspriset av Peter Stormare, skådespelare, Bertil Falk, ordförande för Bok & Biblioteksmässan samt Marlene Terkowsky, dåvarande VD för Synskadestiftelsens bolagsgrupp Irisgruppen. Prisets syfte är att lyfta fram ljudboken och främja dess utveckling. Priset belönar både författaren och uppläsaren som får varsin skulptur, en talande bok i betong skapad av konstnären Tove Adman, samt dela på ett stipendium på 50.000kr.

Carol Rifka Brunt

Carol Rifka Brunt. Foto Rose Cook

Vuxenskolans författarpris 2014 till Gertrud Hellbrand

$
0
0

Omslag till VeterinärenÅrets vinnare av Studieförbundet Vuxenskolans författarpris tilldelas Gertrud Hellbrand för hennes bok Veterinären, en episkt berättad, klassisk släkthistoria som sträcker sig över sex decennier från 40-talet till våra dagar.

Gertrud Hellbrand är född 1974 och bosatt på Vikbolandet, Östergötland. Hon har tidigare gett ut romanerna Vinthunden (2004) och Scenario X (2008) och är verksam som skrivarkurslärare på Bona folkhögskola.

Romanen kan läsas som en berättelse om det moderna Sveriges framväxt ur ett landsortsperspektiv, där utvecklingen från ett småskaligt jordbruk mot alltfler stora hästgårdar och ridsportens utveckling till folksport beskrivs. De stora händelserna: den sociala utvecklingen efter andra världskriget, Berlinmurens uppförande och fall, Olof Palmes död och Estoniakatastrofen vävs också in i och bildar bakgrund till familjehistorien.

Studieförbundet Vuxenskolans författarpris tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär. Pristagaren utses genom ett nomineringsförfarande och prissumman är 50.000 kronor. Tidigare pristagare är Therese Söderlind 2013, Tomas Bannerhed 2011, Ronnie Sandahl 2007, Åke Edwardson 1999.

Mer författarpriset på www.sv.se/sv/Om-SV/SV-forfattarpris/

Gertrud Hellbrand

Gertrud Hellbrand. Foto Sofia Runarsdotter

Foto: Sofia Runarsdotter
Foto: Sofia Runarsdotter
Foto: Sofia Runarsdotter

Läs!

$
0
0

Ger man ut tidningar, tidskrifter och böcker är förstås grundförutsättningen att de man vill nå är läskunniga. Och det  är också en förutsättning för att det demokratiska systemet ska fungera. Medborgarna måste kunna läsa.

Dessutom är läskunnighet nödvändigt  för att vi ska klara oss i det moderna elektroniska samhället. Internet är ju i stor utsträckning textbaserat.

Inte så konstigt alltså  att många  resurser satsas på  att se till att barn och unga lär sig läsa. En  del har uppfattat detta som att unga måste  lära  sig läsa skönlitteratur. Men det finns många sorters texter och många sorters sammanhang där läsförmåga och läsförståelse är nödvändiga.

Att  få unga att läsa var temat på flera seminarier på årets Bokmässa i Göteborg. Lärare, bibliotekarier och andra engagerade vuxna diskuterade  vad  som behöver och vad som kan  göras. Och mycket görs.

Fredrik Backman (författare till En  man som heter Ove – och som därför i  samtalet  flera gånger tilltalades som Ove) önskade att eleverna ska  läsa annat och bättre texter, också än hans egna. Vilket meddebattörerna protesterade mot.

Han påpekade att för de flesta så kommer de stora läsupplevelserna när man är ung, och att 32 i en högstadieklass inte kommer att tycka om samma bok.

Läsförståelse är inte bara svensklärarnas uppgift, alla måste vara med för språk använder vi ju hela tiden i alla olika sammanhang.

Varför ska man läsa?  I Essunga, en liten och nästan okänd kommun, finns två läsutvecklare i skolan. Där har man lyckats bland annat genom att byta lärarens krav på att eleverna ska “recensera” boken de läst till att de ger lästips till kamraterna i parallellklassen. De använde iPads i årskurs sex där eleverna fick ge sina tips. Plötsligt upptäckte eleverna att det fanns någon som läste budskapet. Dessutom blev de yngre eleverna också intresserade av tipsen och läsningen ökade.

Andra sätt att få ungdomar att läsa och skriva är Berättarministeriet och En läsande klass (den som vill veta mer kan kolla på webben, länkar nedan).

Seminariedeltagare på läs-seminarium

Författarna Martin Widmark och Johan Unenge, Dilsa Demirbag-Sten från Berättarministeriet, Sven Hagströmer och seminarieledaren Bodil Unenge.

Berättarministeriet startades av bl a Sven Hagströmer, en udda man bland alla lärare och bibliotekarier på seminariet: en man från näringslivet som anser det väldigt viktigt att se till att unga får tillgång till språket, för språk och arbete är inträdesbiljetten till samhället, och utan språk inget arbete.

Idén kommer från USA som  satsat för att hjälpa barn från socialt utsatta områden, och näringslivet står bakom. Här i Sverige är det kommun, näringsliv inklusive bokförlag och enskilda entusiaster som står bakom och där första verksamheten startade i Södertälje. Nu har just Järva-området i Stockholm kommit i gång och där Hagsätra och förhoppningsvis någon del av Göteborg står på  tur.

Barnboksförfattaren Martin Widmark är engagerad  i En läsande klass, och han hade synpunkter  på seminariets titel “Lägg undan mobilen unge  och läs”, för han anser att också gubbar  och gummor ska lägga  undan mobilen. Det är exemplets makt, att man läser hemma, som är viktigt, inte  att man säger till barnen att de ska läsa.

Och hans dotter fastnade i böckerna när sommarstugans internetuppkoppling hade pajat, Nej, han hade inte varit ansvarig för sabotage.

Vad har  nu  detta med Dast att  göra? Jo: om inte unga fortsätter att  läsa som vuxna så blir det färre läsare av böcker, och färre författare, och de som blir kvar som gillar att läsa får mindre att välja på. Och om vi alla blir sämre läsare så ligger demokratin pyrt till. För det gäller ju  inte bara att vi  ska kunna läsa orden, vi ska också kunna bedöma, värdera och ta ställning  till vad som sägs och skrivs, och det var också ett ämne på ett annat seminarium. Vi på Dast ägnar oss ju mest åt det som kallas underhållningslitteratur, men den avspeglar ju också samhället.

På seminariet där Berättarministeriet presenterades (förresten är Södertälje den ort där flest författardebutanter finns för barnens berättelser har  publicerats i bokform) inleddes det med ett exempel på hur man arbetar.

De närvarande fick föreslå en huvudperson, tre förslag kom att  välja på, en kompis (också tre förslag), en plats (dito), och ett problem. Så blir det början på en berättelse.

Detta är vad som röstades fram, och inledningen till berättelsen: Det var en gång en socialistisk brandmanstjej som brann för frågan om glass till alla. Hon  satt  i en  glassbar. Där utanför stod en drake som hette Gertrud. Hon var rasande och moderat för hon ville in i glassbaren men var liiite för stor i käften…

Och fortsättningen fick  deltagarna själva lösa. Och ni läsare också.

LEIF-RUNE STRANDELL

Berättarministeriet: http://berattarministeriet.se/
En läsande klass: http://www.enlasandeklass.se/

Missat Bokmässan? Kolla i datorn

$
0
0

UR Play: Ryslig spänningEn hel del seminarier på årets Bokmässa i Göteborg spelades in. För deckarintresserade finns t ex seminariet med Åsa Larsson, Magnus Nordin och Kristina Ohlson som talade om att skriva spänningslitteratur för barn och unga. En sökning på Bokmässan på UR Play ger 43 träffar. På bilden puffen för seminariet “Ryslig spänning”. Ett annat för deckarälskare är samtalet med Jens Lapidus och Katarina Wennstam som hade rubriken “En gång kriminell, alltid kriminell” men som kom att handla mycket om hämnd.

Stora Gerontologipriset till Medelålders plus

$
0
0

Omslag till Medelålders plus”Medelålders Plus” har blivit en av de mest uppskattade och framgångsrika svenska originalserier på senare år. Den går i dag i ett 30-tal dagstidningar i Sverige och är den enda serien som fortfarande återfinns på Dagens Nyheters seriesida. Nu har Sveriges Gerontologiska Sällskap, som forskar i äldre- och åldrandefrågor, delat ut ”Stora Gerontologipriset” till tecknaren Sven-Bertil Bärnarp.

Sven-Bertil Bärnarp– Det är väldigt hedersvärt, särskilt motiveringen känns helt överväldigande, säger Sven-Bertil Bärnarp.

Motiveringen lyder: ”På ett underfundigt och roande sätt lyfter han fram de frågor som äldreforskare söker svaren på – livet som pensionär, förhållandet mellan generationerna och existentiella frågor. Serien handlar om möjligheterna att leva ett gott liv trots vardagslivets små förtretligheter och fångar på så vis frågan om ett gott åldrande vilket är en av de frågor gerontologer fokuserar på.”

Den prisbelönta och omåttligt populärara serien gör Sven-Bertil tillsammans med sin fru Anna Greta Schaffer.

Sven-Bertil Bärnarp är nu aktuell med den nya boken Medelålders Plus del 6, som kommer 9 oktober.

NIO DAGAR, NIO NÄTTER

$
0
0

Omslag till Nio dagar, nio nätterAv Kajsa Grytt
Norstedts, 2014
ISBN 978-91-1-305048-5, inbunden, 246 sidor

Kajsa Grytt, född 1961,är en framgångsrik rockartist, sång och gitarr, i bland annat punkbandet TantStrul 1985–1988 och på 1990-talet i duon Kajsa och Malena. Hon är också textförfattare till de flesta av bandens låtar.

Med Nio dagar, nio nätter debuterar hon som skönlitterär författare. Scenen är huvudsakligen Stockholm, med krogliv, sex, missbruk och hemlöshet och med två syskonpar som aktörer.

Ulrika är en framgångsrik projektledare på reklambyrå, medelålders och singel, som har det svårt med kärleken och en osynlig 15-årig son samt brodern Rickard, nyskild småbarnsfar och gitarrist i olika band. Han åker på turné i Europa med ett popband och letar förgäves efter den äkta kärleken…

Alex, ung, hård och/men snygg och sexig, nyss utsläppt från kåken, ska bara vara chaufför vid en sista stöt med gänget ”hans bröder”. Han har en älskad syster, Lina, tidigare narkoman, som levt på gatan, men nu är drogfri och ska försöka sig på eget boende. De har en mycket trasig uppväxt i bagaget.

De två syskonparens vägar korsas. Dag 1 attraheras Alex och Ulrika våldsamt av varandra på krogen och inleder en hetsig men sårig erotisk förbindelse och efter några dagar reser de tillsammans till New York. Rickard oroas av Ulrikas förhållande med en troligen kriminell ung man och söker upp Lina för att veta mer om Alex. Berättelsen når sin kulmen den nionde dagen.

Författaren beskriver själv sin bok som ” En passionshistoria, en tragedi, en rafflande kritik till klass-samhället, kryddad med sex, droger och kriminalitet.” Det är mest en reklamfras. Men det är mycket sex, både bra och dåligt och skildringen av Alex och Lina från ”underklassen”, som dömda till misslyckande och elände, svarar för tragedin.

Den sexuella frustrationen hos den medelålders medelklasskvinnan har intresserat många författare av båda könen. I det här fallet är det för ovanlighetens skull just denna kvinna, som klarar sig bäst i denna lättlästa och kanske något förutsägbara roman om klasskillnader, kärlek och makt.

BERIT ENGDAHL

Kajsa Grytt

Kajsa Grytt. Foto Eva Lindblad/1001bild.se

FLICKOR SOM SKIMRAR

$
0
0

Omslag till Flickor som skimrarAv Lauren Beukes
The shining girls, 2013
Översättning Ylva Mörk
Norstedts, 2014
ISBN 9789113055640, 367 sidor

Den sydafrikanska författaren Lauren Beukes rönte stora framgångar med romanen Zoo City, som bland annat vann det prestigefyllda Arthur C. Clarke-priset. Den utspelade sig i ett fiktift Johannesburg, i en värld där brottslingar döms till att länkas samman med ett slags totemdjur som tecken på deras skuld. I Flickor som skimrar har Beukes flyttat handlingen till Chicago, men den nya romanen bygger också på att hon ställer upp en fantasieggande premiss som hon sedan använder för att kontstruera en historia.

Premissen i romanen är en tidsresande seriemördare. Harper Curtis råkar av vad som verkar vara en slump hitta nyckeln till ett hus som kan transportera honom i tiden. När han öppnar ytterdörren kan han kliva ut när som helst mellan 1929 och 1993. I huset hittar han en mängd föremål samt bilder på unga kvinnor. Han förstår intuitivt att huset vill att han ska mörda dessa kvinnor. Eller att han redan har mördat dem: eftersom huset står utanför tiden så verkar det som om morden både har skett och inte har skett.

En seriemördare som reser i tiden är en lovande utgångspunkt. Deckare handlar ju i stor utsträckning om att en utredare ska återskapa ett händelseförlopp, och deras bärande princip är att det finns en kausalkedja, som är dold men möjlig att upptäcka. En outtalad förutsättning är ju att kausaliteten följer tiden. När orsak och verkan inte kommer efter varandra i tiden så blir det ju enormt svårt för en utredare att rekonstruera händelseförlopp.

Det låter krångligare än vad det är. Vi får följa Curtis i den kronologi han upplever, vilket gör att handlingen går framåt trots att den egentligen hoppar i tiden. På så sätt blir det enkelt att följa med i historien – men det lämnar också en känsla av besvikelse. Själva tanken på en tidsresande seriemördare ger ju uppslag till en väldigt komplex historia – men Beukes gör om den till en välskriven men konventionell skildring av en mördare.

Parallellt med Curtis får vi också följa ett av hans offer, journaliststudenten Kirby Mazrachi. Hon överlevde hans attack, vilket han inte har förstått. Därmed bryter hon den cirkulära tiden i huset, där han uppfyller någonting som redan har skett. Hon hamnar utanför kausaliteten, och blir på så sätt någonting oförutsägbart i en handling som annars verkar förutbestämd.

Mycket av bokens spänning bygger på just detta. När Curtis blir alltmer säker, till den grad att han börjar bli uttråkad, på att han inte kommer åka fast (han har ju redan utfört morden) så vet läsaren någonting som han inte vet – att Kirby brutit mönstret. Denna spänning håller Beukes kvar genom romanen, och den spelar nyckelrollen i bokens upplösning.

Styrkan i Flickor som skimrar är skildringen av hur offret, Kirby, inte kan gå vidare med sitt liv förrän hon avkrävt ansvar av den som försökte ta hennes liv. Men tidsresorna tillför ingenting till denna berättelse. Snarare tvärtom. Med det spektakulära ramverket så väcks förhoppningar om en mer komplicerad lek med allt som tidsresor kan ställa till med kausalitet. Men skildringen av Kirbys mördarjakt är, som deckare, väldigt konventionell. Beukes har skrivit en spännande roman, men den idé som den bygger på hade förtjänat en mer fantasifull behandling.

GUSTAV KÄLLSTRAND

Lauren Beukes

Lauren Beukes. Foto Casey Crafford


Bokmässan: Hämnd och ondska

$
0
0

Ondska, ett tomt ord, menade kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson i slutet av ett  av bokmässans seminarier som skulle handla just  om ondska. “Ondska är ett tomrumsord, och det  är en utmaning att gå under det och försöka se den mekanik varför något hände.”

Ondskan, onda människor, diskuterades också på ett  annat seminarium, med Jens Lapidus och Katarina Wennstam (under samtalsledning av Camilla Kvartoft – och det spelades också in, kolla via UR Play). Det hade rubriken “En gång kriminell, alltid kriminell?” men handlade mest om hämnd.

Lapidus-wennstam

Jens Lapidus, Katarina Wennstam och Camilla Kvartoft på Bokmässan

Jens Lapidus, med sin bakgrund som försvarsadvokat, ville understryka att man inte kan se en människa som ond, utan en människa som begått onda handlingar. Och visst är det ofta så  att en brottsling både är förövare och offer, inte minst för hemska uppväxtförhållanden.

Katarina Wennstams senaste bok handlar om hämnd, om kvinnor som tröttnat på att rättsväsendet inte klarar att straffa våldtäktsmän tillräckligt,  utan bildar en grupp som söker upp männen och utsätter dem för våld.

Hämndtankar vanliga
Hon har ju skrivit om mäns våld mot kvinnor länge, både i reportageböcker och romaner, och ville undersöka vad som händer om man drar hämndtankarna till sin spets. Hon vill absolut inte klaga  på grunderna i rättssystemet, men vet att hämndtankar är vanliga.

“Jag har inte gjort så mycket research till just den här boken för det är 15  års arbete med frågorna som jag dragit nytta av.” Dock, påpekade hon efter att ha intervjuat offer, är de oftare nöjda med att ha gått vidare. En kvinna hade sagt att hennes hämnd är att hon nu lever ett lyckligt liv medan mannan, förövaren, inte gör det. I  stället är det oftast anhöriga och andra närstående som ältar hämndfantasier.

Jens Lapidus tror också på rättsapparaten och vill inte se en lagstiftning där  det krävs uttryckligt samtycke för sex. Det riskerar att ge omvänd bevisföring; det blir inte åklagaren som ska bevisa vad som hänt utan den åtalade som ska bevisa sin oskuld. Katarina Wennstam sade i alla fall inte emot.

Båda var överens om att det är mycket lite kriminalitet som handlar om hämnd. Hämnd är ett uråldrigt tema men ovanligt i verkligheten.
Jens Lapidus påpekade dock att i gangstervälden finns hämnd, men inte av känslomässiga skäl utan som ett sätt att upprätthålla det interna regelsystemet: den som tjallar måste straffas för att  inte andra ska våga göra likadant.

Alltid kriminell?
Så avslutade  de i  alla fall med att  försöka besvara frågan om den kriminelle alltid kommer att vara kriminell.

“Absolut inte!” sade Jens Lapidus, men det är svårt att bryta sig loss. Den som har suttit av ett straff börjar inte om på noll utan med en stor minuspost, för brottsoffer och försäkringsbolag ska ha pengar, och hur skaffar man bostad utan jobb och en godkänd bakgrund.

De som har  svårast att rehabilitera sig är män som dömts för kvinnofridsbrott för de kommer ofta ut från fängelser och är ännu  mer hatiska sade Katarina Wennstam. “Samhället lyckas inte nå vissa män, som inte vill bli nådda. De vill inte ta  hand om sin kvinnosyn.”

Advokat Lapidus instämde. Det är inte ovanligt att även väldigt grova brottslingar till sist, när bevisningen är övertygande, erkänner i rättssalen att de är skyldiga. Men aldrig våldtäktsmän, det är för skambelagt.

Frågan om hur man kommer ut från kriminalitet skulle Christoffer Carlsson kunnat tala mer om, för hans doktorsavhandling handlar just  om sådant.

eriksson-carlsson

Maria Neij, Caroline Eriksson och Christoffer Carlsson

Men samtalet mellan honom och Caroline Eriksson (under ledning av Maria Neij) skulle handla om Varifrån kommer ondskan? Något riktigt svar  på detta  gavs inte, och Christoffer ville inte tala om ondska: vem bestämmer vad som är ont?

Yngsjö- och Sillbodalsmorden
Caroline Eriksson, socialpsykolog och som arbetat mycket med personalfrågor, har skrivit två böcker i en serie, Svenska mord, där hon i romanform försökt gestalta kända svenska historiska brott. Den första handlade om Yngsjömordet, den nya om Sillbodalsmorden i Värmland på 1860-talet. Hon intresserar sig för de inblandade personernas känslor och upplevelser, försöker skildra dem inifrån. Så berättarperspektivet är viktigt i  de fallen.

Christoffer  Carlsson beklagade att han bara tycks kunna skriva i  jagform, så i den senaste boken var  det en hel del omskrivningar  för att  kunna skildra andra än huvudpersonen.

Han gillar böcker där man som läsare får förstå hur brottslingar  fungerar inifrån, som böcker av Sjöwall–Wahlöö, Mankell, Jens Lapidus, Donna Tartt. Caroline Eriksson fyllde på med Lionel Shriver (Vi måste tala om Kevin) och Toni Morrison (Home). Och hon vill definiera ondska som  likgiltighet för andra, utan empati, hånfullhet.

Men Christoffer Carlsson ogillar alltså ordet.

LEIF-RUNE STRANDELL

Vandring i Uppsalas deckarkvarter

$
0
0

I slutet av augusti 2014 gick en grupp från Sällskapet Deckarvännerna en vandring i Uppsalas kriminella kvarter så som de skildras i deckare. Och några platser med verklighetsanknytning. Guider var LILIAN och KARL G FREDRIKSSON, och här är deras manus. Lätt att följa. Starten är utanför järnvägsstationen, och promenaden slutar vid en restaurang.

Vi kan börja med att vända oss mot vad som en gång var Uppsalas stolta stationshus, fonden på en ståtlig paradgata, men idag efterträtt av ett eländigt missfoster till station (lilla bilden till högerNya stationen), som ni just passerat.

Där till vänster ser vi en länga som numera innehåller diverse restauranger, jazzklubbar och sådant. Där låg en gång stationens resegodsexpedition och där sker själva upplösningen av en deckare.

Det är en historia som börjar på Kastellholmen i Stockholm och det är förstås Stieg Trenters Roparen (1954) och det är här den får sin upplösning. Trenter beskriver det så här:

De klev in i en mörk och ödslig lokal, där något lågt och långt glimmade framför fötterna på dem. Det var den plåtskodda disken, och Harry Friberg hjälpte henne över och sedan lotsades de mellan höga hyllrader fyllda av hemlighetsfulla paket, och när de svängde runt ett hörn glimtade det till av ljus i andra ändan av lokalen. Regn tvärstannade.
– Vad är det där – resgodset?
Ciceronen nickade.
– Fast väskan ligger inne på biljettexpeditionen. Den här vägen.
Han förde dem runt närmaste till en dörr i den bruna väggen och ögonblicket därpå steg de in i en starkt upplyst lokal och blinkade mot biljettluckornas glasräcka och de skinande biljettmaskinerna.
En man kom genast emot dem, en gråhårsman med allvarsamma ögon. Han hälsade på Regn och sade:
– Kanske vill ni tala med stationskarln som först upptäckte det.
– Ni gissar alldeles rätt, sa Regn.
Deras vägvisare försvann och gråhårsmannen visade in dem i ett hörn där en väska låg på ett skrivbord, locket stod rätt upp och skymde innehållet för Ann. Det var en halvstor väska, lagom för en weekend-packning, lite kantstött och inte av läder. Poletteringslappen hängde och slokade i handtaget …

Stationen

Uppsala gamla stationshus med resgodsexpeditionen till vänster

I den här väskan finns allt bevismaterial i mordet, och hit kommer nu mördaren för att lösa ut väskan, men blir haffad av de väntande poliserna. Han tar sedan livet av sig i polisbilen, men det är en annan historia.

Men nu kan vi börja vår vandring in mot centrum.

Vi kan väl säga direkt att vår lilla vandring kommer att ske i det akademiska och kyrkliga Uppsala, och det gör att det hela kommer att röra sig mest i historisk tid med den typen av klassiska pusseldeckare. Det är mycket av akademiska problem kring tjänstetillsättningar och sådant.

Eftersom ingen av oss har vandrarkängorna på oss kommer inte att se något av senare tiders förortsbrottslighet, som  skildrats av författare som Kjell Eriksson och Ulf Broberg–Peter Lundström.

Vi kan ju stanna till i parken, uppkallad efter den, som det heter, ”hedersmördade” Fadime Sahindal.

Fadimes plats

Fadimes plats, mitt emot Grand Hotel Hörnan

På andra sidan gatan har vi Grand Hotell Hörnan och för de som är intresserade av deckarkuriosa, kan vi berätta att hissen här spelar en roll i en episod i Ruth Rendells Gräshoppan (2000), skriver under pseudonymen ”Barbara Vine”, fast då överflyttad till Sussex Gardens i London.

Grand Hotel

Grand Hotel Hörnan

Ruth Rendell har bott här många gånger, för vi har brukat förlägga hennes där när hon har gästat oss, eftersom vi tycker att det här är det enda hotellet i Uppsala med lite gammaldags atmosfär.

Saken är den att de hade en hiss här förr, en sådan där med grind som måste stängas ordenligt, annars står hissen stilla. Det är ett problem vet vi som har sådan hiss, och det var ett problem också på Hörnan vilket Rendells noterade.

Nå, det här handlar om en ung man som jobbar som portier på ett hotell, och han blir ovän med en gäst som systematiskt åker till sitt rum på fjärde våningen och låter bli att stänga grinden, så han måste gå upp och stänga grinden som trycka ned den. Till slut brister det för honom och han går lös på gästen med en hammare och slår nästan ihjäl honom.

Den här historien började sitt liv som en novell, men kom sedan att bli en episod i en roman.

Om vi kastar en blick åt vänster, så låg i bortre änden av gatan, vid nästa bro, tidigare universitetets Anatomiska Institution, gemenligen kallad ”Asis”. Den spelar en roll i Anna Lihammers nyutkomna Medan mörkret faller, för i institutionens likkällare begås i bokens början ett bestialiskt mord, som vi inte ska beskriva närmare för att inte utsätta er för en spoiler. Men en liten miljöbeskrivning kan vi inte låta bli:

Asis

Längst bort bakom träden ligger det som en gång var Asis.

”Han ligger alltså i det här karet”, sa mannen från Uppsalapolisen och ledde dem fram till ett av karen längst in i rummet.
Det var det enda av karen som hade locket uppfällt. Antagligen var det därifrån den kväljande lukten i rummet kom. När hon tittade ned i karet fick hon stålsätta sig för att inte omedelbart rygga tillbaka. Aldrig hade hon sett något så vidrigt. Aldrig. Likkaret var fyllt till brädden med vätska. Genomskinlig, gråaktig och med slemmiga klumpar som hon inte ville veta vad de bestod av, men tyvärr kunde föreställa sig. I vätskan simmade nakna, gråbleka kroppar.

På andra sidan bron här ser vi den fridsamma katolska kyrkan men här låg fram till 1964 ett gammalt 1800-talshus som främst tjänade som studentbostäder. Det kallades ”Imperfektum” och namnet lär komma sig av att det aldrig blev riktigt färdigt.

Katolska kyrkan

Nu finns här Katolska kyrkan men tidigare huset Imperfektum.

Det här huset spelar en stor roll i Rune Lindströms Döden tar studenten (1948), även känd som film från 1949 under titeln Farlig vår (1949) med ung Karl-Arne Holmsten, ung Åke Grönberg, ung Stig Olin, ung Birger Malmsten och evigt gröna som Julia Caesar och Victor Sjöström. Lyssna till den här beskrivningen:

Vi är fem man i matlaget. Och vi bor allesammans i var sitt rum i det gula, sedan sekler fallfärdiga träruckel, vars namn är Imperfektum. I studentgeneration efter studentgenreration har stadens myndigheter förklarat kåken oduglig som människobyggnad, och bestämt att den skulle rivas. Men den står där alltjämt och vinglar som en vårfirande överliggare i sin gathörna vid Fyrisån. Därav namnet. Men är rucklet odugligt som människoboning, så kan man ju alltid hyra ut rummen åt studenter. Själv tycker jag att det gamla huset har en viss romantik. Det var av den orsaken jag flyttade in där. Rumskyffena har sin alldeles speciella atmosfär, och när nu sitter här vid fönstret vid skrivmaskinen känner jag studentgenerationernas piprök slå emot mig från de grågula tapeterna och kittla mig i näsan.

Inget mord utspelas i huset, men på något underligt sätt förefaller alla inblandade personer bo där, och det är här alla diskussioner kring det mord på en prostituerad flicka som begåtts föras, alla förslag till lösningar dryftas.

Annars är nog egentligen romanens huvudperson själva Uppsalavåren. Handlingen utspelas mellan Valborgsmässoafton och Vårbalen några veckor senare och det är då Uppsala är som bäst: allt slår ut i grönska, Uppsalas speciella fåglar kajorna tjattrar som muntrast.

Nåväl vi fortsätter över bron och ska nu vandra vidare i riktning med slottet som riktmärke, men framför allt universitetsbiblioteket Carolina.

Slottet

Uppsala slott, en gång skådeplats för Sturemorden.

Slottet är ju skådeplatsen för ett av de mest berömda morden i svensk historia: Sturemorden. Men det är ju verkliga mord och här finns ju ingen gåta för det råder ju inga tvivel om vem som begick dem. Mysteriet är ett annat – man vet egendomligt nog vet inte exakt var de begicks. Förmodligen någonstans i numera glömda källarvalv under bastionen Styrbiskop.

Här kan ni också se Gunillaklockan som ringer 150 slag klockan 6 och klockan 21. Förr i världen var det manuell ringning och ett populärt nöje bland studenter var att busringa.

Gunillaklockan

Gunillaklockan och bastionen Styrbiskop där möjligen sturarna finns begravda.

Men en morgon är klockan tyst.

Det är i Rune Lindströms nyssnämnda Döden tar studenten. Antikhandlaren Bladh, den mördades hyresvärd, som extraknäcker som både procentare och ringare, påträffas strypt under klockan.

Men här har vi självaste universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Eftersom väldigt många Uppsaladeckare utspelas i akademiska kretsar är det klart att Carolina spelar en stor roll, men mest som en allmän miljöbakgrund. Men saker händer även här.

Carolina

Carolina Rediviva, universitetsbiblioteket med Silverbibeln.

Jag tågade genom entrén in på låneexpeditionen och fick min bok. Sen fortsatte jag in i stora läsesalen eftersom jag skulle kontrollera en sak i referensbiblioteket. /…/ När jag slagit en stund i böckerna utan att hitta det jag behövde utan att hitta det jag letade efter behövde jag gå på muggen. Toaletten låg en trappa nere. Jag tog min bok och gick in i norra läsesalen och nerför spiraltrappan. Jag ryckte upp den grå dörren till herrtoaletten och blev stående alldeles stilla. Jag blev alldeles kall över hela kroppen. Jag såg en syn som jag knappast hade väntat mig, i varje fall inte så här tidigt på morgonen. På golvet satt Märta Hofstaedter. Hon var så död som en människa gärna kan bli.

Det här utspelas i Den farliga kunskapen (1965) av ”Bob Alman” (Lars Lambert, då student, sedermera filmare och på senare år författare till en rad förstklassiga böcker om Uppsalas arkitektur och liknande ämnen, och docent Robert Bohman, sedermera professor i straffrätt). Bakgrunden är kampen om en professur; en av kandidaterna faller ihop förgiftad, dessutom den som förordats till tjänsten. Senare utspelas ännu ett mord, och liket påträffas, som sagt, på ett lite originellt ställe.

Den som tycker om att vallfärda till litterära mordplatser göre sig dock icke besvär: toaletten är flyttad till annan plats i huset.

En av Carolinas absoluta dyrgripar är ju Silverbibeln, biskop Wulfilas verk från 300-talet; skrivet på gotiska med silverbläck på purpurfärgat pergament. Ett par blad finns utställda i utställningshallen, resten väl gömda i bibliotekets källarvalv.

I Göran Tunströms Tjuven (1986) är det en ung man som blir besatt av boken, både av dess ursprung i det medeltida Ravenna och av boken som fenomen och stjäl den.

Man kan notera att stölden kom att efterapas 1995 då bladen i utställningshallen stals, men påträffades ett par veckor senare i en förvaringsbox på Stockholms central. Det här ju inget tjuvgods som man direkt går och kränger på Plattan.

Men den förmodligen märkligaste kriminella händelsen i Carolinas historia är nog när självaste Fantomen, ”Den vandrande vålnaden”, vid två tillfällen tvingas ingripa här. Det här sker i avsnittet ”Mysteriet med demonens avbild” i Fantomen nummer 10/1995.

Det sker först 1932, sedan 1995. Vid båda tillfällena har det handlat om att till djungeln återföra en statyett av en demon som förts till Uppsala av arkeologer från staden. Varför den skulle ha hamnat på Carolina är lite oklart, biblioteket har ju ingenting med arkeologi att göra. När demonen tagits från sin rätta plats har i alla fall djävulska krafter släppts loss och endast Fantomen kan ställa allt till rätta.

Men i seriemagasinet kan man alltså se Den vandrande vålnaden promenera nedför Carolinabacken och genom Skytteanska valvet.

Nu promenerar vi ner genom Odinslund mot Domkyrkan som har varit skådeplatsen för några deckare.

Domkyrkan

Domkyrkan, plats för flera brott.

En är kriminalinspektören Per-Arne Gustafssons Vasastenen (1969) som handlar om att byta ut juvelerna i Gustav Vasas kröningskrona och försvinna med de riktiga. Men detta fördunklas för läsaren av häpnad över författarens uppfattning om det akademiska livet i Uppsala. Här finns hela baletten med Valborgsfirande, festande på Flustret, bad i Svandammen – men det är svårt att förena detta med Uppsala som det såg ut då boken skrevs, mitt i studentrevoltens dagar med demonstrationer och dubbelmaoister och allt.

En annan är pseudonymen ”Natanael Frids” (Jan-Arvid Hellström, sedermera biskop i Växjö) Pastorn och mordet på ärkebiskopen (1981)

Den är en parodi (eller pastisch) på Frederick Forsyths Schakalen, där den lejde lönnmördaren ”Jaguaren” med ett gevär dolt i en kollekthov ska skjuta självaste ärkebiskopen, lejd av högkyrkliga kretsar. Noggrann som han är har han lärt sig alla detaljer i den svenska högmässoritualet med hjälp av en psalmbok där gudstjänstordningen finns avtryckt. Men vad han inte vet är att ”regianvisningarna” där inte är absoluta. Han tror att ärkebiskopen ska läsa allmänna kyrkobönen stående, vänd mot altaret:

När allmänna kyrkobönen började tryckte Jaguaren mjukt, nästan smeksamt av skottet. I samma ögonblick föll ärkebiskopen (och direktor Martling) på knä. Skottet träffade det gulbruna vattenglaset på altaret, som sprang i tusen bitar. Ärkebiskopen och direktorn överhöljdes med dricksvatten.
Det nya gudstjänstritualet hade räddat livet på ärkebiskopen.

Ytterligare en annan som utspelas kring Domkyrkan är ”John Alvas” (Bo S. Säfström, domkyrkokaplan, sedermera chef för Stadsmissionen i Stockholm) Dödlig kunskap (1992). Det är en lite underlig historia om en exilrysk terrororganisation som har hemliga möten i bortglömda valv under kyrkans golv.

Och lyssna till den här inledningen till en bok:

Smällen hördes över hela staden. Det dova, dånande ljudet fortplantades över slätten i en utdragen krevad. När tryckvågen planat ut följde en ödslig, ruvande tystnad.

Det är radioreporterns Robert Thorén som vaknar i gryningen av en enorm smäll. Han vet inte vad det är, utan kastar på sig kläderna och kastar sig i bilen och kör ned på stan. Det här utspelas i Mårten Nilssons Reportern (2002). Och vad som hänt är att domkyrkan – eller i alla fall stora delar av den – sprängts i luften.

Belysningen på platsen var fortfarande dålig, en enda strålkastare hade monterats upp. I halvmörkret kunde han något så när urskilja förödelsen. Han kunde se det jättelika hålet där väggar och huvudingång hade funnits.

Palestinska terrorister utpekas, men huvudpersonen – i likhet med Mårten Nilsson själv radioreporter – privatspanar och hittar andra infallsvinklar.

Här passerar vi nu Värmlands nation som spelar en roll i Sven G. Svenssons Mord och lärda mödor (1967), där författaren ger en speciell vinkling till det här med det akademiska livet. Den inleds med en dramatisk disputation kring en avhandling om mordet på Gustav III, full av akademisk elakhet. Språkröret i boken säger:

Värmlands nation

Värmlands nation med akademiska intriger.

Elakhet är en väsentlig ingrediens i i den akademiska snobbismen överhuvudtaget. Och vad den historiska disciplinen beträffar var det ju otänkbart att göra karriär om man inte hade förmågan att glädjas åt andras malörer och ge uttryck åt denna glädje i en tillräckligt bitsk och cynisk replik.

Än mer dramatiskt blir det vid doktorsmiddagen här på Värmlands nation då en av de inblandade blir skjuten med hagelbössa – drastiskt även för att vara i Uppsalas akademiska liv.

Skytteanum

Skytteanum, gammalt hus men plats för sentida deckarmord.

Skytteanum som vi här kommer till är ett fint gammalt 1600-talshus med medeltida bitar, och är bostad för professorn i statskunskap. Här börjar pseudonymen (inte avslöjad) ”Minna Edlings” Dödligt giftig (1990) med att en kvinna faller ut genom ett fönster och slår ihjäl sig. Även om också den här deckaren tar sin avstamp i det akademiska livet, så är den för sin tid lite originell genom att den faktiskt erkänner existensen av förorter i Uppsala.

Vi vandrar vidare till Gamla Torget. Här sker upplösningen av Ruth Rendells Syndafallet (2000). Den är oss speciellt kär eftersom den är dedicerad till oss.

Gamla Torget

Gamla Torget, här vandrade kommissarie Wexford.

Kommissarie Wexford på jakt efter en mördare kommer här till Uppsala och bor på Hotell Linné, där Ruth Rendell själv har bott. Upplösningen sker, som sagt, i ett hus vid Gamla Torget, och Wexford vandrar längs Fyrisån och dess ”iskalla och mörkblå små vågor som tumlade fram mot bron och sedan nästa bro och nästa”, innan han når det ”ockragula trevåningshuset med vanliga, enkla fönster och praktiska fönsterluckor i en vanlig enkel fasad.”

När han kommer in noterar han att det i bokhyllorna fanns flera böcker med bilder av en svanslös katt på omslaget. Man kan notera att Ruth Rendell är kvartsdanska och kan svenska någorlunda och faktiskt är medlem i Sällskapet Pelle Svanslös vänner. Nåväl Wexford får tag i sin man och far tillbaka.

Så länge Gamla Gillet vid Fyristorg var restaurang och inte som idag herrekipering var det väl få gäster, i alla fall av lite äldre årgång, som kunde passera trappavsatsen framför ingången till själva restaurangen utan att känna en rysning av vällustig fasa över hur det ”Sydowska mordet” här fick sin upplösning. Det här var en tragedi som inleddes i Stockholm och fick sin makabra upplösning i Uppsala.

Fyristorg

Gamla Gillet vid Fyristorg, numera herrekipering.

På eftermiddagen den 7 mars 1932 påträffades häradshövding Hjalmar von Sydow, en aktad samhällets stöttepelare, mördad i sin våning på Norr Mälarstrand i Stockholm, ihjälslagen med detektivromanens klassiska ”trubbiga föremål”, och samma öde hade drabbat två tjänarinnor.

Misstankarna riktades omedelbart mot den dödes son, den 24-årige Fredrik von Sydow. Fredrik hade galant farit i hyrbil till Uppsala tillsammans med hustrun Ingun. Efter försök på Stadshotellet och Gillet fick de till slut ett hotellrum på Grand Hotel Hörnan. Efter att ha klätt om återvände de till Gillet där Fredrik hade beställt bord i restaurangen och dessutom beställt in en storslagen middag med ostron och champagne och en stor bukett rosor som bordsdekoration. Vid halv tio-tiden kom emellertid portieren och anmälde att ett par herrar ville tala med Fredrik von Sydow. Det var två man från kriminalpolisen som hade lyckats lokalisera honom till Gillet efter att ha larmats från Stockholm.

Fredrik följde portieren ut tillsammans med hustrun, som han bad slå sig ned i en soffa, började gå mot männen, men greps nästan omedelbart av misstankar, gick tillbaka till hustrun, böjde sig ned och kysste henne, drog en revolver och sköt henne genom hjärtat. Sedan satte han vapnet mot sitt eget huvud och tryckte av.

Det är lätt att förstå att detta tragiska dåd ännu efter 80 år kan behålla greppet om människors fantasi. Ett exempel är advokaten Anders Frigells bok om dramat från 2002, som 2006 blev en pjäs på Uppsala Stadsteater. Ett annat är Helena Henschens roman I skuggan av ett brott (2004) – hon var släkt med familjen. Här finns det som alltid kittlar människorna: att få kika in bakom de eleganta fasaderna hos samhällets stöttepelare och skåda ruttenhet. Här finns kittlingen i det blodiga dådet, och här finns naturligtvis det storstilade sättet att göra slut på allt. Färden i hyrbil till Uppsala, den storslagna middagen, rosorna och champagnen – och det avslutande dubbelsjälvmordet.

Låt oss nu gå om hörnet och styra kosan mot restaurang Ciao Victoria.

På höger sida kan vi här se vad som en gång var Stadshotellet, gemenligen kallat ”Gästis” och det var faktiskt centrum för en av Sveriges tidigaste deckare, och den första i Uppsalamiljö, ”Loke Gandviks” (pseudonym för Gustaf Lindborg) Detektivhistorier från Uppsala (1915, en trio ganska mediokra långnoveller, men en bok som ger en ganska fin tidsbild. De sitter där med sin punsch och sina cigarrer och funderar över en debatt som de just bevistat:

Stadshotellet

Stadshotellet, Gästis. Plats för den första deckaren i Uppsalamiljö.

Denna gång gällde frågan den moderna litteraturen, och bland annat hade inledaren, som var en inledarinna, gått hårt åt detektivromanerna. Särskilt Conan Doyles historier med Sherlock Holmes som huvudfigur. Vederbörande hade ansett att Conan Doyle lärde folk huru de skulle bli listiga bovar, som han uttryckte sig, och han ansåg att det intelligensskimmer, som vilade över Sherlock Holmes bragder, blott därför gjorde dessa historier så mycket farligare och, för att använda hennes egen logik, alltså mycket skadligare än Nick Carter-litteraturen.

En kommentar till den vid den tiden rasande ”Nick Carter-debatten”, alltså, ett tidigt exempel på s.k ”moralisk panik”.

Stieg Trenter 100 år med egen webbplats

$
0
0

Trenter-logoStieg Trenter skulle ha fyllt 100 år i år. De flesta av hans böcker finns återutgivna och dessutom har Telegram förlag (i samarbete med Bonniers) gjort en webbplats som berättar om författaren, har länk till ett tv-program från 1987 där en rad av hans vänner och förlagskontakter, och inte minst KW Gullers som både hjälpte honom och fick vara förlaga till Harry Friberg, berättar om Stieg. Också förebilden till Vesper Johnsson är med.

Man har också gjort en karta med viktiga adresser i böckerna så att den som vill kan lägga upp en egen Trenter-vandring.

Webbplatsen: http://stiegtrenter.com

MITT I RONDELLEN

$
0
0

Omslag till Mitt i rondellenAv Jan och Maria Berglin
Wahlström Widstrand, 2014
ISBN 9789146226215, 132 sidor

Om du någonsin läst en Jan Berglin-serie vet du precis vad du får. Det är svart livsvisdom presenterat för bittra svenskar som ängslas över sin livssituation, och det i lättsmält serieform. Stundtals roligt, stundtals betänkansvärt, ofta upprepande men aldrig riktigt uttjatat. Paret
Berglin är duktiga med det de gör. Fast nog börjat det bli lite väl mättat ändå tycker jag.

Jan och Maria BerglinSom ni läst i andra recensioner av mig så är jag lite less på den grundmurade självironiska humorn i svenska vuxenserier. Gillar man Berglin-serier kommer man uppskatta detta också tror jag.

Själv hade jag velat bli lite överraskad med något nytt. Det hade nog inte ens behövt vara mycket, bara något alls.

JOHANNES GENBERG

LILLA BERLIN Del 2 – Mina vänner

$
0
0

Omslag till Lilla Berlin del 2Av Ellen Ekman
Kolik förlag, 2014
ISBN 9789186509477, 160 sidor

Ellen Ekman fortsätter göra narr av självupptagna hipsters med lyxproblem och gigantiska självhävdelsebehov i detta sitt andra seriealbum. Dessa tragiska själar vi alla både hatar och känner igen sig själva i. De som värderar sitt liv efter hur många likes de får på Facebook, de som tror att man är sitt intresse och de som tror att sällskap bara finns där för att beundra ens kvasiintellektuella spetsfyndigheter.

Ellen EkmanEn liten poäng här, ett fniss där och sen en hel uppsjö med förutsägbar självironisk humor mellan de bra partierna, vilket är så välbekant i dagens svenska, ”mogna” serievärld. Alla ska göra narr av världsförbättrarna som inte ens klarar av att förbättra sig själva. Det var gammalt i förra seriealbumet och det är lika gammalt nu. Vilket är synd för jag vill verkligen tycka om det här, men redan efter några sidor ville jag bara att denna bok skulle ta slut.
Ett uttjatat skämt blir inte roligt igen för att man fortsätter upprepa den. Så enkelt är det.

JOHANNES GENBERG

SKYMNINGSLANDET

$
0
0

Omslag till SkymningslandetAv Marie Hermanson
Inläst av Kerstin Andersson
Bonnier Audio, 2014
ISBN 978-91-7433-273-5, 6 CD (7 tim 27 min)

Alltsammans börjar den förfärliga dag då Martina slutar det gräsliga städjobbet på hotellet i Göteborg och samtidigt får veta att hon blir av med sin andrahandslägenhet och inte kan flytta hem till föräldrarna eftersom de just byggt om så att hennes rum försvunnit. Räddningen kommer i form av gamla kompisen Tessan som arbetar på Glimmenäs herrgård. Hon får följa med dit och hamnar i ett evigt 40-tal, där vardagen styrs av den lätt förvirrade ägarinnan Florence Wendman som på stående fot anställer henne som sekreterare, en lite högre status än den Tessan har som husa.

Martina får ta av sig de egna kläderna och klä sig tidsenligt, precis som Tessan. Hon tar diktamen och lär sig bemästra den gamla skrivmaskinen, men de underliga brev om krigshändelser och diplomati hon skriver skickas aldrig. Det är ett meningslöst arbete men på alla sätt ändå bättre än det hon lämnat. På kvällarna blir det middag för ett utvalt sällskap där Florence lägger ut placeringskorten för att sedan avvika. Några gäster kommer aldrig – det blir som nyårskvällens TV-program Grevinnan och betjänten. Tessan och Martina dukar av, festar på vinet och hänger på alla sätt med i charaden.

Men en katastrof är på väg, något som Hermanson bitvis och mycket skickligt bygger upp. Allt medan huvudpersonernas 40-talsvärld blir mer och mer verklig för dem får de svårare att inse att de förr eller senare måste konfronteras med den värld de lämnat. Detta skildrar författaren med hjälp av ett emellanåt intrikat språk som nästan innehåller en ton av saga. Den artificiella idyllen får sin första knäck när en underlig flicka dyker upp och bosätter sig som ”flykting” på herrgården och lite senare flyttar också ett par unga män in. Nu börjar planer smidas och en ljus framtid skymtar för alla utom för fröken Wendman.

Kerstin AnderssonJag gillade den här berättelsen skarpt, inte minst för det skenbart lugna framåtskridandet där det nattsvarta mer och mer framträder i relationerna mellan de ungdomar som skapar hopp av tilltron till sig själva – en tilltro som nog är överdriven. Allt verkar vara tillåtet, men är det ändå inte.
Kerstin Anderssons (bilden tv) gestaltning av texten ger den en ännu stabilare lyster.

KJELL E. GENBERG

Marie Hermanson

Marie Hermanson. Foto Kristin Lidell

NITTON STIEG TRENTER

$
0
0

Omslag till Garlig fåfänga19 av Stieg Trenters böcker återutgivna av Telegram förlag
Finns som Book on demand och e-böcker

Stieg Trenter (1914–1967) föddes som Stig Johansson men tog namnet Stieg Trenter efter att först ha använt det som pseudonym, idén fick han från E. C. Bentleys deckarklassiker Trents sista fall.  Läs mer om honom på förlagets Trenter-webb: http://stiegtrenter.com/.

Stieg Trenters böcker är nostalgisk läsning för den som tjusas av Stockholm och tidsandan som rådde i Sverige under 1940- och 1950-talen. De är vardagshistoriska dokument som i förbifarten berättar om små detaljer och större samhällsförändringar
. Stieg Trenter hann inte färdigställa den sista boken Rosenkavaljeren, det gjorde hans hustru Ulla Trenter, även hon författare.

Varje bok i samlingen föregås av presentation av Stieg Trenters gärning. Om vilka som utgjort förebilder för hans persongalleri och om kända Stockholmsmord och platserna för dessa.

Ett mord under femtiotalet var en stor medial händelse. Rubriker i fetstil. Uppföljande artiklar under polisutredningarnas gång. Även en medioker inbrottstjuv som Tumba-Tarzan skapade feta rubriker när han jagades av polis efter att ha rymt från ett fängelse.

Stieg Trenter kunde forma spänning med sina ord. Vilket dock skedde i mindre partier i hans böcker. Den större delen av innehållet är långtradiga samtal och skeenden. Formuleringarna är gammaldags till och med i ögonen på en +70 recensent. Det framkommer tydligast i dialogerna. Inte bara för personer födda 1960 och senare måste det ideliga titulerande som förekommer vara främmande. De minner om femtiotalets filmer med klämkäcka Sickan Carlsson.

Även detaljer i miljöbeskrivningarna, till exempel tresiffriga telefonnummer och telefonister som kopplar samtal. Olika ringsignaler för lokala och rikssamtal är främmande för nutidens läsare. Dock var hans miljöbeskrivningar lockande för lokalbefolkningen och Stockholm-wannabes.

Människor från landsorten som strävade efter att få jobb, lägenhet och Stockholmsdialekt. Trenters små inklämda beskrivningar av personer och miljö är alltid välplacerade.

Den tidens nedlåtande och beskyddande behandling av och syn på kvinnor är idag frånstötande.

Det vimlar av gatunamn, maträtter, sprit och vin. Vem bryr sig om gator i en stad man inte känner. Är maträtter och sprit kanske ett snobberi, en vilja att visa vad man kan. Recept förekommer inte.

Romanerna är skrivna för nästan en mansålder sen och är givetvis otidsenliga. De kan dock ha ett nostalgiskt intresse. Kanske ett historiskt intresse för den tidens författande och svenskt bästsäljande böcker.

Stieg Trenter var en bästsäljande författare. Men, var han en genombrottsman som påstås på vissa håll, en av de stora som påstås ha fört ut den svenska deckarroman internationellt?

Han började skriva deckarföljetonger i Allers vilka gavs ut av Bonniers. Gemensamt är att hans romaner håller veckotidningsstandard. De innehåller inget farligt, inget hemskt, inget som kan oroa läsaren.

Upplever de som läst böckerna när de var nyutgivna nostalgi? Tveksamt. Skulle de slå i dag? Knappast. Kanske har de ett visst litteraturhistorisk värde. Likt dagens spänningsförfattare skrev Stig Trenter en mängd versioner av en och samma bok. Var han först med detta? Knappast.

En e-bok kan ha ett näst intill evigt liv. Att ge ut Trenters böcker i digital form kan vara ett sätt att ge dem detta liv. Det kan också vara att försöka suga ut de sista sekinerna ur en författares arbete.

Den här recensenten läste Stieg Trenter med förtjusning på den tiden det begav sig. Den tjusningen har inte överlevt. Vi lever i en föränderlig värld.

SUNE E OLSSON

Här en lista över böckerna med kort innehållsbeskrivning:
•    FARLIG FÅFÄNGA
ISBN 978-91-7423-307-9
Utgiven 1944
Ett sönderskuret porträtt på en utställning. En konstnär som slår igenom på sitt första vernissage och får översvallande god kritik. En middag för de närmaste. Ett fall. En krossad kropp. Mord eller olyckshändelse? En tät inledning.

•    SOM MAN ROPAR
ISBN 978-91-7423-315-5
Utgiven 1944
Handlingen utspelar sig under andra världskriget efter tyskarnas ockupation av Norge. En redaktionssekreterare får sin semester flyttad till en tidpunkt han är utan pengar. En god vän lånar honom sin sommarstuga som ligger långt från allfarväg. Utan egen förskyllan blir han indragen i en kamp mellan norska frihetskämpar och Gestapoagenter.  Harry Friberg förekommer inte i boken.
Boken är filmad och finns att se bland annat på Youtube.

•    LYSANDE LANDNING
ISBN 978-91-7423-319-3
Utgiven 1946
Harry Friberg får i uppdrag att fotografera Förenade Flygs nyförvärvade Percival Gull. Under en uppvisningsflygning över Lilla Värtan fotograferar Harry Friberg från firmans motorbåt. Harry Friberg blir bjuden  en festmåltid med säsongens läckerheter som firmamedlemmarna med fruar har beställt i en närbelägen restaurang för att fira firmans ettårsdag. Företagets chef får ett telefonsamtal om att hans sjuka mor har blivit hastigt sämre och ger sig upprörd iväg.

Sent på natten kommer två telefonbud: först att flygföretagets chef har kört av vägen i en enslig kurva och därefter att en Junker som ägs av företaget har störtat utanför Landfjärden på Södertörn. Flygplanskraschen berodde på att någon saboterat vänstra framdäcket. Junkern med dess döde pilot bärgas ett par veckor senare. Firmans kontorist som farit på semestersegling den ödesdigra kvällen mördas på bryggan vid återkomsten. Tydligen visste hon något som till varje pris måste döljas.

•    TRAGISKT TELEGRAM
ISBN 978-91-7423-321-6
Utgiven 1947
Två italienska systrar gifte sig i början av 1920-talet med varsin svensk skeppsredarson. De är nu båda änkor delar en våning och en toppmoderna sommarstugan på Värmdön.

Stämningen vid ena systerns födelsedag är ansträngd och blir inte bättre av ett mystiskt telegram. Ett telefonsamtalet strax därpå får födelsedagsbarnet att skicka iväg gästerna. Under en improviserad vickning för den yngre generationen tar någon livet av den ena systern på ett raffinerat sätt.

Det finns inga ledtrådar, ingen har anat sig till tragedin, och dödsorsaken är omöjlig att fastställa. Polisen står inför ett fullständigt obegripligt fall av “naturlig död”. Det kunde ha blivit det perfekta brottet, om inte om inte Harry Friberg hade varit med på festen. Tillsammans med kriminalchefen Vesper Johnson börjar han jakten på mördaren. Den för dem genom halva Europa och tar först slut nere på italienska Rivieran, där mysteriet får sin mycket överraskande förklaring.

•    ELD I HÅG
ISBN 978-91-7423-323-0
Utgiven 1949
Mordbrand, mord, kärleksbekymmer och testamenten är ingredienserna i detta fall för Harry Friberg. Serien av händelser sträcker sig från Stockholm till Göteborg.

Harry Friberg far  till Göteborg på fotouppdrag. Där inträffar ett mordbrandsförsök och en stor brand i Basaren vid Kungstorget, anlagd för att skyla över ett mord. När polisen slutligen har funnit en skyldig, skjuter mördaren sig.

•    LEK, LILLA LOUISE
ISBN 978-91-7423-325-4
Utgiven 1950
Titeln anspelar på giljotinen som kallades för la Louisette. Bokens första mord är en halshuggning med fallbila. En antik giljotinen dyker upp under handlingens gång. Kvinnan som kallas Lilla Louise håller just på att stampa sönder den vid Harry Fribergs första besök i hennes bostad. Ytterligare en giljotin uppträder i bokens inledning, då Harry Friberg och Ture Vikbo upplever några underligheter ute vid ett sommartorp. En giljotinliknande anordning som påstås vara en vedklyvare är under konstruktion i en lada tillhörande ett öde granntorpet.

•    RISTAT I STEN
ISBN 978-91-7423-327-8
Utgiven 1952
Någon smyger i farstun utanför Harry Fribergs fotoateljé på sista dagen före ateljéns semesterstängning. En man skuggar honom genom Norrmalm till garaget där Fribergs bil står parkerad. Harry Friberg lyckas vända på situationen och skugga den taxi som hans förföljare sitter i. På Lidingö blir både mannen och Harry Friberg blir vittnen till ett häftigt äktenskapsgräl som de hör genom ett öppet villafönster. Nästa morgon blir Harry uppringd av den okände som vill avtala ett sammanträffande mellan fyra ögon. De hinner dock inte så långt innan den okände i andra änden av tråden blir skjuten. Vid obduktionen visar det sig att han har svalt en papperslapp med några ovanliga symboler från en hällristning.

•    ALDRIG NÄCKEN
ISBN 978-91-7423-243-1
Utgiven 1953
Berättelsen utspelar sig i trakterna av Valdemarsvik i Östergötland. Eva Grimm är hembjuden till Doris sommarbostad utanför Valdemarsvik. Väninnan har äktenskapliga problem i ett döende äktenskap med en synnerligen svartsjuk man.

Mystiska händelser sker i grannskapet. Två uppmärksammade mord. Ett virrvarr av lösa trådar som i slutändan fogas samman av Harry Friberg.
Trots mord och spöklika förhållanden måste boken jämfört med dagens spänningsromaner  anses som snäll. En bok som inte stör. Inte skapar oro. En berättelse som skulle platsa i en veckotidning.

•    FLICKAN SOM SNAVADE PÅ GULDET OCH ANDRA DETEKTIVBERÄTTELSER
ISBN 978-91-7423-342-1
Utgiven 1952
Novellsamling. Noveller utan Harry Friberg och Vesper Johnsson.
1. Spökjakt med hund
En konstapel åker med sin hund Roy till Stenmora. Hos en bagare spökar det sedan länge. Hela familjen inklusive gesäller och pigor håller på att bli nervvrak av bultningar, spökljus och vandalisering av bageriet. Bagaren hade blivit utesluten ur en religiös sekt sen han gjort sin hushållerska med barn. Han erkände att “han avlat sitt barn i hor”. Detta hände i slutet av 20-talet.
2. Spår i nysnö
En kassör vid ett större importföretag anklagas för förskingring. Själv hävdar han att han blivit nedslagen och rånad fast han inte minns hur. Hans fru vänder sig till häradshövdingen för att bevisa att han är oskyldig. På kontoret jobbar Eva Green. Hon fascineras av historien, tror på Sundhs oskuld och lyckas utreda vad som hänt.
3. Sista tåget från Paddington
Fyra karlar berättar historier i genren “verkligheten som deckarförfattare”. En handlar om en ung svenska på besök i London som tar sista tåget till Paddington och hamnar i en kupé med 3 män varav den ena oupphörligen stirrar på henne. En fjärde man kommer in och sätter sig allt närmare henne. Till sist lyckas denne få iväg en lapp till flickan som avslöjar att den stirrande mannen är död. Han har mördats …
4. Flickan som snavade på guldet
Tre unga flickor från Stockholm åker till Köpenhamn. På Centralstationen träffar Peggy en man i basker. På färjan som lämnat Malmö ser Peggy ånyo mannen. Plötsligt är han borta. Hon hör ett plask och är övertygad om att mannen fallit överbord. Det blir stor uppståndelse när den stora färjan girar för att kunna backa. Polisen tror hon fantiserar. Hon har också på båten sett en man med ett missbildat ögonbryn. Mannen kallar hon Katten och hon tar upp jakten på honom. Det blir Katten som fångar henne i stället. Hon drogas och placeras i en bil som körs ner i vattnet. Hon räddas som av ett mirakel. Även nu ifrågasätter polisen vad hon vittnar om. Till slut får hon upprättelse och polisen kan infånga en av kontinentens mest beryktade stortjuvar.

•    FÄRJKARLEN
ISBN 978-91-7423-339-1
Utgiven 1954
En kvinna ska ta sig hem med Djurgårdsfärjan en kulen aprilkväll från en sjuk kollega som bor på Skansen. Kvinnan är ensam passagerare. Hon märker plötsligt att båten går i fel riktning. En storväxt man klättrar ner från däck och sparkar henne på knäet – sedan minns hon ingenting. När hon vaknar upp i sin säng, förkyld med hög feber undrar hon om hon inte har drömt alltihop.

Harry Friberg kontaktar kvinnan och en spännande historia rullas upp: Dykningar efter försvunna Vasaskatter, stulna antika mynt och ond bråd död är några av ingredienserna.

•    TIGA ÄR SILVER
ISBN 978-91-7423-331-5
Utgiven 1955
Handlingen inleds i Lausanne. En kvinna på väg hem från Schweiz när hon snubblar över en mördad människa. Harry Friberg dyker upp och sen är mördarjakten i full gång. Spåren för dem till Firenze och en liten silverfisk på ett museum och därefter hem till Stockholm och Farsta, en herrgård som håller på att gå under för annalkande höghus. Kvinnan får många gånger lära sig att tiga är silver.

•    KALLA HANDEN
ISBN 978-91-7423-333-9
Utgiven 1957
Under Stockholmssommarens värsta värmebölja äter Harry Friberg middag på Gubbhyllan  vid Hasselbacken. En lindrigt nykter barndomsvän berättar gråtande hur han just har mött Döden i parken utanför Lilla Hasselbacken. Kalle viggade tändstickor av en gåtfullt försvinnande mansgestalt med kusligt iskall hand mitt i värmen.

Dagen därpå återfinns fabrikör Benny Rietz ihjälslagen i sitt hem. I en sal fylld av akvarier som slagits sönder i en orgie av vandalisering. Lätt gömd i källaren finner polisen en blodig slägga med fastklibbade hårstrån. Vad har vännens upplevelse för samband med mordet?

•    SPRINGAREN
ISBN 978-91-7423-335-3
Utgiven 1958
En mordgåta i konstnärskretsar som där en ugn, ett tandgarnityr och bränning av keramik ingår.

•    SKUGGAN
ISBN 978-91-7423-337-7
Utgiven 1960
Fribergs Köpenhamnsbesök föranleds av ett fotojobb men domineras av omständigheterna kring en skådespelares bortgång. Aktörens beteende har på senare tid blivit oberäkneligt. Harry Friberg snokande sker mot en bakgrund av internationellt nattklubbande.

•    DVÄRGARNA
ISBN 978-91-7423-343-8
Utgiven 1963
Mystiska mord och mordförsök bland kortväxta kvinnor lätta på foten. Harry Friberg försöker lösa mystiken över fyra miniatyrer av bekanta människor. Alla till synes förebådande mord.

•    GULDGÅSEN
ISBN 978-91-7423-345-2
Utgiven 1964
Harry Friberg har nyss flyttat in sin studio på 15:e våningen i Norra Kungstornet. Där möter han en mörk natt Guldgåsen: En kvinna som för några år sedan var Sveriges mest framgångsrika popsångerska, skön som synden och livsfarlig för män. Kvinnan står i Harrys ateljé och hotar honom med en pistol.

 Affären kring Guldgåsen för in Harry Friberg på vindlande vägar genom den svenska nöjesvärlden. Bakom fasaderna i det sommarskimrande Stockholm som kan beundras från Kungstornets topp är dunkla krafter i rörelse, och endast Vesper Johnson kan rädda Harry i ett slutspel som är spännande som en kapplöpning med döden.

•    TOLFTE KNAPPEN
ISBN 978-91-7423-347-6
Utgiven 1965
En kvinna som besöker Varbergs museum glömmer sig och blir inläst på museet. Hon övernattar men väcks av Bockstensmannen som kommer gående mot henne. Hon svimmar. Vaknar följande dag av röster från utsidan. Hemkommen till Stockholm får hon veta att hennes fd man blivit mördad. Skjuten av en gammal ryttarpistol. Ytterligare mord inträffar. Harry Friberg och Vesper Jonsson utreder brotten.

•    SJÖJUNGFRUN
ISBN 978-91-7423-349-0
Utgiven 1966
Sjöjungfrun utkom med en första upplaga på närmare 40 000 exemplar. Det blev den sista bok som Trenter avslutade på egen hand med hustrun Ulla Trenter vid skrivmaskinen.

Harry Friberg finner ett övergivet spädbarn i en korg i fotoateljéns hall. Detta blir upptakten till den sista detektivroman Trenter färdigställde under sin levnad. Spädbarnet, en flicka, har en guldlänk med en berlock i form av en sjöhäst om vristen. Friberg kallar därför barnet Sjöjungfrun. Barnet utsätts för ett mordförsök. Inslag av blodskam, redare och arvstvist. Berättelsen utspelar sig i Stockholm. Köpenhamn och Göteborg.

•    ROSENKAVALJEREN
ISBN 978-91-7423-351-3
Utgiven 1967
Boken påbörjades av Stieg Trenter, skrevs färdig av Ulla Trenter.

En het sommardag ligger en välskräddad herre på en säng med kulhål i hjärttrakten och en attachéväska fästad vid handleden. Mannen är ett nyutnämnt ambassadråd och känd för omfattande amorösa eskapader. I våningen finns även två andra människor och Harry Friberg. Dessutom möjligen en person till som efterlämnat en doft av björkparfym.

Den toppladdade handlingen går vidare till Utrikesdepartementet, till Mariatorget på Söder och till Piazza di Spagna i Rom, för att explodera i en grand final på Operan vid Gustaf Adolfs torg där det visar sig att tre silverrosor var dödens friargåva.


TEXTER KLOTTER & FUNDERINGAR Den svenska delen

$
0
0

Omslag till Texter, klotter & funderingarAv Per Gessle
Roos & Tegnér, 2014
ISBN 978-91-86691-81-3, 276 sid

Per Gessle har efter en relativt blygsam start på 1970-talet haft makalösa framgångar som musiker och låtskrivare åt flera artister men allra mest åt grupperna Gyllene Tider och Roxette. Hits som Flickorna i TV2, Här kommer alla känslorna (på en och samma gång), Ska vi älska så ska vi älska till Buddy Holly, The Look, It must have been love och Gå & fiska har väl inte undgått någon.

Per GessleDet har skrivits böcker om fenomenet Gessle tidigare, men här står han själv som författare med anteckningar och funderingar om hur man skriver låtar i två tjocka böcker, en på engelska och denna på svenska. Den engelska versionen (Songs, Sketches and Reflections) är något längre och handlar företrädesvis om hans engelska låtar, mest om de som framfördes av Roxette.

Tomas Andersson WijMest intressant är nog de intervjuer som gjorts av Tomas Andersson Wij (bilden th) och Sven Lindström (bilden nedan) även om jag har vissa svårigheter att gilla fråga-svar-metoden som båda skribenterna använder. Här finns emellertid berättelsen om en ung man som redan i 13-årsåldern började plita texter (på engelska eftersom det var kutym i början av 1970-talet) och som några år senare började fingra på gitarren han fått av mamma.

Sven LindströmI boken berättar han att han arbetar associativt, söker ord som kan göra en låttext intressant, till exempel genom att använda namn på personer, gator, byggnader eller platser eftersom det ger läsare och lyssnare något att hänga upp låten på. Och han skriver hela tiden – antecknar och noterar i studion, ritar och klottrar och en hel del av dessa infall som sedan blivit färdiga låtar redovisas i boken i ett sjok omfattande cirka 150 svenska texter som är intressanta collage men inte alltid lättlästa.

Mycket av det han skriver hör hemma i hans egen värld, man vet inte alltid vad han refererar till, men där finns element som gör att man vill följa med genom alla verser. Gessle säger sig ha inspirerats till tekniken av John Cale. Ordlekar är också något han gillar.

När det gäller musiken gör han skillnad på instrumentmusiker och andra musiker, sådana som komponerar enbart på datorer. Han berättar om att han en gång fick en färdig bakgrund att skriva en melodi till. Han förklarade att det sista ackordet före refrängen borde ändras från g till d för att göra melodin vackrare och få en bättre ingång till fortsättningen. ”Vad menar du med g och d?” fick han till svar från kompositörerna som inte hade någon uppfattning om ackord.

Det här är en musikerbiografi som tilltalar mig eftersom den handlar om musik och texter och är fullkomligt befriad från skrytsamma inslag om sex, drugs & rock’n’roll.

KJELL E. GENBERG

SIGRID Sagan om Valhalla

$
0
0

Omslag till SigridAv Johanne Hildebrandt
Forum, 2014
ISBN 978-91-37-13648-6, 459 sid
Talbok inläst av Angela Kovács
Bonnier Audio, 2014
ISBN 978-91-74-33266-7, 12 CD, 17 tim, 45 min

Johanne Hildebrandt räknas av rätt många som Sveriges fantasydrottning, inte minst beroende på hennes böcker med undertiteln Sagan om Valhalla där Sigrid är den senaste. Denna undertitel ger mig lite krupp eftersom det är det engelska namnet på den mytologiska plats jag i skolan fick lära mig hette Valhall, eller Valhöll och var de stupade krigarnas hall. Dit, till guden Odens boning i Asgård, kom de vikingar som ärofyllt stupat i strid och kunde fortsätta sitt krigande, nu mot jättarna. De som nu dog återuppstod innan kvällen och kunde festa med sina kamrater med mjöd och fläsk från den evige grisen Särimner.

I denna fjärde del i serien är det nordiskt 900-tal och fadern till huvudpersonen Sigrid Storråda vill gifta bort henne med Svitjods kung Erik så att den fred som slutits mellan svear och götar vidmakthålls.

Naturligtvis blir det hinder på vägen när den fagra Sigrid reser får att träffa den blivande maken. Hon stöter inte enbart på fiender som vill döda henne utan träffar också Svend som fostrats av Jomsvikingarna (enligt isländska sagor ett vikingabrödraskap som höll till i  det starka fästet Jomsborg på ön Wolin vid floden Oders mynning) varvid starkt erotiskt tycke uppstår. Svend är son till kung Harald Blåtand, mannen som lät bygga Jomsborg, men fadern har inte erkänt honom. Svend lyckas få till ett halvhjärtat faderskapserkännande men det hjälper inte. Hans hat är starkt och han bestämmer sig för att störta fadern för att själv bli Danmarks kung.

Mitt i allt detta pågår ett religionskrig mellan asatroende och kristna. Sigrid, liksom Svend, tror på Oden och Tor och för att besvärja det som sker runt omkring sjungs galdrar av män och sejder av kvinnor, man tillber kvinnliga gudaväsen som kallas diser, där Vanadisen är Freja, den mäktigaste av dem alla.

Just Freja lovar Sigrid ett barn. Inte vilket barn som helst utan ett som ska rädda Norden från kristendomen, men för det kräver hon ett hårdfört offer.

Angela KovácsHildebrands prosa är fylld av arkaiska jämförande ord som man ibland hänger med på tack vare sammanhanget. Ibland behövs dock den ordlista som finns i boken (men inte i uppläsningsversionen som skickligt och inlevelsefullt gestaltas av Angela Kovács, bilden tv). Hänvisningarna till olika gudomar, seder och bruk samt mytologiska figurer kräver nästan att man läst de tidigare delarna – och minns dem – för att riktigt hänga med. Humorn är grov och slapstickartad, av det vikingaslag som introducerades av Frans G. Bengtsson i Röde Orm och grymheterna är legio. Fast kärlekshistorien mellan Sigrid och Svend är precis som erotisk och romantisk som den ska vara i en historisk chic lit.

KJELL E. GENBERG

Johanne Hildebrandt

Johanne Hildebrandt. Foto Anna-Lena Ahlström

DEN FALLANDE DETEKTIVEN

$
0
0

Omslag till Den fallande detektivenAv Christoffer Carlsson
Piratförlaget, 2014
ISBN 978-91-642-0432-5, 423 sid

Christoffer Carlsson var förra årets stora litterära överraskning inom kriminalgenren. Men även som social skildrare av en stockholmsförort. Vägen låg öppen för honom. Han kunde välja vilken litterär genre han skulle fortsätta inom. Han fick också Deckarakademins pris för Bästa kriminalroman 2013.

Förväntningarna blev stora inför den nya boken om kriminalaren Leo Junker. Bokhandeln på Arlanda till exempel hade störtexponering av den nya boken och Christoffer Carlsson skulle själv komma dit ut och signera.

Christoffer CarlssonI den nya boken Den fallande detektiven hittas natten till lucia en forskare, Thomas Heber, död i en gränd i Stockholm. Leo Junker utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck. Utredningen tas ifrån dem. Säpo tar över och det enda de kan hålla sig till är Hebers anteckningar som tyder på att någon mer är hotad. Vad var det Heber kände till som var så känsligt?

Till en början känner man igen Christoffer Carlssons stil från den föregående boken om Leo Junker. Det känns som om den här romanen också är en välskriven bok. Men när läsaren tagit sig igenom ett par hundra sidor och inte upplevt någon spänning börjar funderingarna. Är det den av Carlsson nyligen genomförda doktorsavhandlingen som lagt sig som en vetenskaplig schal kring verket.

Det händer inget förrän på slutet och sedan staplas alla frågor och svar samman i ett sammanhang.

Nej, det här var inte vad vi läsare hade hoppats på eller är det som Göran Hägg påstår: Det är få författare som skriver mer än en bra bok.

Jag är emellertid helt övertygad om att Christoffer Carlsson, en mycket ung och en mycket underhållande föreläsare bland annat, kommer att återvända med ännu en briljant skriven, spännande och synnerligen väl hopkommen kriminalhistoria. Han har alla förutsättningar för detta.

LENNART HÖGMAN

Kulturkväll i Uppsala med Margareta Sjödin

$
0
0

Margareta SjödinHöstens andra Kulturkväll i Uppsala, fortfarande på Drottninggatan 12, i den nya restaurangen Closeau, har som gäst måndag 27/10 Margareta Sjödin, känd från TV och filmer och även uppmärksammad konstnär och författare. Margareta kommer till Kulturkväll för ett samtal om sig själv och om boken 6 efter 60, som bygger på intervjuer med sex kvinnor över 60. Mer information på http://www.kulturkvall.se/2014-10-27.htm

Måndag 24/11 kommer Ola Larsmo för ett samtal kring Uppsalas nazianstrykning under 1940-talet och om hur det är idag.

I LIKETS VÄNKRETS

$
0
0

Omslag till I likets vänkretsAv Pia F. Davidson
Hoi Förlag, 2014
ISBN 9789175579429, inbunden, 486 sidor

Förra året fick vi bekanta oss med en trio härliga damer, Veera, Miriam och Erika i Pia F. Davidsons debutdeckare Så tuktas en svinpäls. Det var en härlig skröna där författaren, mot alla odds, lyckades med konststycket att göra humor av ett så allvarligt ämne som kvinnomisshandel. De använde många medel, de flesta oortodoxa, för att hävda sin rätt och sin plats.

Nu är de tillbaka. Lite kaxigare. Lite mustigare. De fortsätter sitt korståg mot svinpälsar, några nya och någon som inte har glömt de oförrätter han tycker sig ha blivit utsatt för. Utan att egentligen tänkt tanken har de blivit ett slags konsulter i svinpälshantering samtidigt som de är jagade av Max, Erikas före detta sambo.

Pia F. DavidsonDet är inte bara män som behöver behandling i den här romanen. Vi får bl a träffa en kvinna, Birgitta, som är en plåga för sin man. Inte bara för honom förresten, hon terroriserar hela sin omgivning. Våra damer döper henne snabbt till Huggormen. Fler absurda och komiska karaktärer dyker upp under handlingens gång.

Kvinnotrojkan är fortsatt härliga att följa, men intrigen i denna bok är ändå inte lika skarp som i debutboken. Den andra boken är alltid den svåraste. Humorn och komiken har fått bre ut sig så att det mer är att betrakta som en fars och det allvarliga ämnet kvinnomisshandel har hamnat i skymundan. Det blir lite grand som en teater med massor av spring och smälla i dörrar. Om jag läste debuten med ett småleende och ett och annat skratt, så blir det nu istället ett fåtal smil, då och då. Och boken är på tok för lång, en allt för vanlig åkomma.

NISSE SCHERMAN

Viewing all 4552 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>