Av Eva Frantz
Schilds & Söderströms, 2017
ISBN 978-951-52-4329-4, inbunden, 252 sidor
Det finlandssvenska förlaget Schildts & Söderströms satsar nu på att deras författare ska komma till svenska läsare direkt och inte bara via svenska förlag. Eva Frantz, journalist på svenska Yle (Finlands SVT och Sveriges radio) har kommit med tre deckare. Den första, av recensent i Hufvudstadsbladet karaktäriserad som mysdeckare, heter Sommarön, har jag inte läst men förstått att den utspelar sig i typiskt finlandssvenskt sommarparadis. Hon har också skrivit en ungdomsbok, och satsar nu på en serie med en kvinnlig polis, Anna Glad, i huvudrollen.
Blå villan utspelar sig i en finlandssvensk kuststad, och jag tyckte länge att den också kunde kallas mysdeckare, om det inte varit för slutet som blev mycket actionspäckat och thrillerlikt.
Titeln kommer från namnet på ett hus. Det ligger lite avskilt och där bor en familj där mamman blivit framgångsrik bloggare med inredning och livsstil som främsta inslag. Hennes man, som gjort det mesta av arbetet med att renovera huset, har tröttnat på att familjen nu kommer i andra hand och flyttat ut. Parets lilla son märker en sen kväll att mamma ligger på golvet och förstår att han måste hämta hjälp. Lyckligtvis kommer han inte så långt ut i natten när han plockas upp av ett ungt par som när de kommer tillbaka med honom till huset förstår att de måste kalla på ambulans och polis. För bloggerskan har blivit attackerad och allvarligt skadad.
Polisutredningen drar igång. Det är en liten stad och en liten polisstation så de inblandade poliserna är inte så många.
De lär sig snart (läsaren har redan sett det) att kommentarerna i bloggen också innehåller hotelser, så mycket jobb blir det att hitta vilka det är som ligger bakom.
Polisutredningen rullar på, vi lär oss en del av hur bloggvärlden fungerar. Men under allt ligger en gåta som polisens inte får syn på, i form av den numera nästan klassiska modellen att foga in kursiverade avsnitt där vi kan läsa vad en person (men vem?) tänker. Greppet har blivit vanligt, här fungerar det bra.
Också vanligt i nutida deckare är huvudpersonernas privatliv. Annas arbetslöse sambo och hennes kollega Rolfs oroande smärtor får läsaren att oroa sig också för hur detta ska sluta.
Upplösningen är både spännande och oväntad, stilen lättläst och ett par kapitel heter Häxan respektive Trollet men tro inte att det finns någon fantasy här.
LEIF-RUNE STRANDELL
Till recension av hennes andra Anna Glad-bok, Den åttonde tärnan