Av L S Hilton
Domina, 2017
Översättning Hanna Svensson
Norstedts, 2017
ISBN 978-91-1-307649-2, danskt band, 329 sidor
Detta är en omoralisk bok. Den har en mördare som huvudperson, det förekommer mycket olämpligt sex, en hel del droganvändning, och prostitution. På baksidan står ett recensionsutdrag från Svenska Dagbladet om förra boken, Maestra: ”Boken jämförs ofta med Femtio nyanser av honom. Det är orättvist. För det första är Maestra snuskigare, för det andra är den mer empatistörd och för det tredje är den mer välskriven.”
Den boken var den första i en serie med Judith Rashleigh som huvudperson, och det ska bli en till (hon lever alltså när boken är slut).
Huvudpersonen och författaren kan konsthistoria och konstvärlden, och det som driver historien framåt är att Judith utpressas att ta fram en teckning av Caravaggio, som hon inser måste vara en förfalskning om den ens existerar, för att inte avslöjas och få sona de brott, inklusive mord, hon begått i första boken. En fattig flicka måste förstås klara sig så bra hon kan, vilket ger en thrillerbana med start i Venedig och utflykter till ett flertal länder och städer (som förlaget skriver på baksidan: ”de mest exklusiva och exotiska platserna)”.
Välskriven? Ja, med många goda formuleringar, t.ex. ”Det rörde sig om en privat värdering — vilket betydde att det var något skumt, den sortens erbjudande som ingen anständig kvinna borde acceptera, i alla fall inte förrän honom vet hur mycket hon får betalt.”
Och: ”…vi berättade för varandra hur vi tillbringat sommaren, ett samtal så oskyldigt att jag lika gärna kunde haft det med min kokainlangare.”
Vi följer Judith med tankar och bekymmer och lösningar, gärna sängvägen, men hennes humör är alls inte på topp hela tiden. När hon var i Amsterdam och jakten på den eventuellt existerande tavlan gick trögt funderade hon: ”Vad gör man när man inte har något att se fram emot? Jag var inte typen som ägnade mig åt extremsporter eller välgörenhet. Ennui må vara en romantisk åkomma, men tråkig är den likafullt.”
Man kanske ska vara försiktig med att ha Judith till vän, eller älskarinna (oavsett kön), men som läsare hoppas man ju att hon ska fixa problemen hon hamnar i, och hoppas att den inte har alltför mycket har dokumentära inslag från den internationella konsthandeln. Underhållande är den.
Författaren är från England men har bott i USA, Paris och Milano men är nu bosatt i London. Hon har alltså studerat konsthistoria och arbetat som journalist, föreläsare och programledare.
LEIF-RUNE STRANDELL