Av Petter Wallenberg
Lind & Co 2013
ISBN 978-91-7461-190-8, 261 sid
Petter Wallenberg, mannen bakom boken Bögjävlar och tidskriften Mums har skrivit den tragiska berättelsen om den marockansk-svenska sångerskan Laila El Khalifi som under namnet Leila K blev 1993 års bäst säljande kvinnliga artist i Europa.
För att bli artist tvingades hon bryta med sin familj som vägrade acceptera hennes yrkesval.
Alltsammans hade börjat fyra år tidigare när hon under artistnamnet Ms Melodie blev tvåa i talangtävlingen Rap-SM och slog hårt med sin kaxiga stil och råa röst. Musikerduon Rob’n’Raz satt i juryn och gav henne låten Got to Get och ändrade dessutom hennes namn till Leila K. Singeln blev en hit i Sverige, stora delar av Europa och gavs dessutom ut i USA. Mopedbudet från Göteborg var hastigt och lustigt internationell rapstjärna som fortsatte att ge ut singlar. Pressen på henne blev stor. Hon hoppade av en konsert och flydde till de spanska medelhavsöarna, något som resulterade i att samarbetet med Rob’n'Raz hastigt avbröts. Men hon fick ett annat kontrakt och 1991 kom låten Time på skiva och den följdes 1993 upp med Ça plane pour moi och Open Sesame som följdes av albumet Carousel. Två år senare kom låten Electric som nådde Topp 10 på svenska singellistan.
Nu blev tiderna sämre för Leila K. Hon blev hemlös, hade svåra alkohol- och knarkproblem och hamnade till och med i fängelse för misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman. Aftonbladet kritiserade henne hårt men hon fick försvara sig i dokumentären Fuck you, fuck you very much som gjordes av frilansfilmaren Göran Olsson 1998 (visad i SVT året efter).
Leila K menade att hon lurades på pengar av både grammofonbolag och andra, något som gjorde att hon tvingades stjäla mat för att överleva. Hon intervjuades i början 2000-talet i stora tidningar och denna uppmärksamhet fick hennes tidigare skivbolag att göra ett samlingsalbum för att stötta hennes ekonomi – och blev genast angripna av artisten, som nu bytt namn till Samira, för att ha blåst henne på hennes royalty.
2007 utgav klubbägaren Petter Wallenberg boken Bögjävlar och vid releasepartyt ställde Leila K/Samira upp och sjöng några äldre låtar. Fem år senare producerade Wallenberg singeln Legendary med henne och nu har han alltså skrivit en bok om hennes berg- och dalbaneliknande liv. Boken är skriven i reportageform och börjar med att författaren letar artisten på härbärgen. Han vill göra en ny skiva med Leila K, hittar henne, kaos uppstår men vissa inspelningar lyckas. Det var förmodligen inte så mycket svårare att ha med Leila K att göra än med andra rockidoler, men hon var kvinna och förväntades uppföra sig annorlunda.
Med tanke på hur Leila K beskrivs är det knappast troligt att hon sanktionerat boken, så hr Wallenberg måste kanske se upp i framtiden.
De delar av berättelsen som inte handlar om bekymren med den motsträviga artisten är intressanta. Wallenberg berättar om pionjärerna inom den svenska dansmusikscenen. Denniz Pop, Rob’n'Raz, Max Martin och Douglas Carr arbetade alla med Leila K och man får en inblick i housemusikens skapelseprocess. Och samtidigt får man en hum och hemlöshetsproblemet i Sveriges huvudstad.
ÅSA PETTERSSON