Här är Författarsällskapet Stockholm Nords höstprogram 2017, möten som vanligt torsdagar klockan 19 på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.
7 september
presenteras Sällskapets nya antologi Den blommande framtid med deltagande av flera av antologins författare. Samlingen finns både som pappersbok och i e-bokform. Medverkar i antologin gör Ulf Broberg, C-O Claesson, Ulf Durling, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Elisabeth Lindfors, Kristina Nilsson, Richard Nordström, Gunnar Sahlin, Helena Sigander och Aino Trosell.
14 september
kommer journalisten och författaren Jan Malmstedt. Han är född 1939 och har arbetat inom de flesta typer av dagspress och fackpress. För sina böcker källforskar han grundligt och lyfter fram okända ämnen, ofta med lokalhistorisk eller teknikhistorisk inriktning som i boken Vävarna på Elfvik där Sveriges första moderna industri, Lars Fresks klädesfabrik på Lidingö, skildrades. Under arbetet med ett forskningsprojekt om hur kiosklitteratur skildrade narkotika, hittade Jan några kioskhäften som utspelades på Lidingö och började leta efter andra deckare i samma miljö. Till slut hade han hittat ett 30-tal deckare som till stor del utspelades på Lidingö. Han kunde till exempel visa hur deckarpionjären Julius Regis använde platser på Lidingö och spårvagnsresorna in till Stockholm i Blå spåret som utkom för exakt 100 år sedan. Han kommer att förklara hur han spårade deckarförfattarnas sätt att hitta Lidingömiljöer. Dessutom berättar han de ”verkliga” detektivernas historia, Lidingöpolisens historia, som slutade 2016 med den nya polisorganisationen.
21 september
kommer den debuterande författaren Carl Tiberg. Han föddes 1972 i Oxelösund men bor sedan 80-talets slut i Stockholm där han arbetar som museipedagog och föreläsare på Moderna Museet och vid Nationalmuseum. Den gränsöverskridande spänningsromanen Döden stiger på vid Slussen är hans litterära debut och den första i en planerad trilogi där Stockholms arkitektur, topografi och invånare har stor betydelse liksom filosofiskt och psykologiskt tankegods.
28 september
kommer Gunnar Arteus (född 1941), professor emeritus i historia, författare och lyriker, för att berätta om engelsk politik från mitten av 1800-talet till åren då andra världskriget pågick. Han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och har tjänstgjort vid Försvarshögskolan samt Göteborgs, Lunds och Stockholms universitet. Hans främsta intressefält som forskare är 1700-talets sociala, kulturella och militära historia samt personhistoria, historieteori och säkerhetspolitik. På senare år har han också intresserat för senare skeden i historien och skrivit böcker om detta.
5 oktober
berättar Susanna Rosén och Ingrid Kinne Lindgren – två systrar i Sollentuna som också är journalister och författare – om sin morfar Gustav Rosén, som under 1900-talets fyra första decennier satte Västerbotten och Norrland på kartan. Han var frisinnad liberal och publicist som jobbade för att flytta fram positionerna för norra Sverige och dess invånare på ofattbart många sätt. I dag finns han mest kvar som en staty mitt i centrala Umeå. De har skrivit boken Två systrar om sin morfar Gustav Rosén – tidningsman, riksdagsman, statsråd, landshövding och odlare (Beijbom Books). Det är en biografi men också en reportage- och intervjubok om dagens eldsjälar där uppe i norr.
Ingrid Kinne Lindgren har en bakgrund som nyhetsjournalist och redaktör. Hon har bland annat arbetat på Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning och Sveriges Radios eko- och samhällsredaktioner. Numera driver hon som senior sin egen nättidning Nyfikengra.se.
Susanna Rosén är författare, frilansjournalist, fotograf och utbildad biolog. Hon skriver och fotograferar för olika månads- och veckotidningar, samt är författare till ett 20-tal böcker inom området trädgård, djur och natur.
12 oktober
kommer den hälsingefödde mångsysslaren Ronny Forslund (journalist, sjöman, telegrafist, lärare, IT-människa, översättare, bokförläggare och skiv- och radioproducent) som nu utkommit med boken DX-boken om sin stora hobby DX-ing där man sitt framför radion och lyssnar på stationer från hela världen, skriver rapporter och får svar i form av färgglada vykort eller vimplar. Boken innehåller mycket radiohistoria med berättelser om bland annat Radio Nord och Radio Luxemburg.
19 oktober
får vi besök av Susanna Åkerman som skrivit Fenixelden: Drottning Kristina som alkemist, en helt ny bok som utvidgar hennes engelska doktorsavhandling Queen Christina of Sweden and Her Circle. Hon erhöll sin amerikanska doktorsgrad vid Washington University in St. Louis 1988 och har forskat i idéhistoria vid universiteten i Uppsala och Stockholm. Sedan 2001 är hon sekreterare vid Swedenborg Forum & Bibliotek i Stockholm. Hennes föredrag
hos oss heter Drottning Kristina, alkemin och barockens musik…
26 oktober
Journalisten, psykologen, musikern (hon är sångerska i bandet Keep it Up) och författaren Susanne Boll föddes i Motala 1972 men bor nu i Bromma med make, två barn och hund. När hon bodde i en by nära spanska Barcelona förverkligade hon drömmen att skriva en roman. Resultatet blev spänningsboken Morgongåvan (2009) som följdes upp av relationsromanen Det enda rätta. 2014 kom kärleksromanen Hitta hem, som fick egen musik av Susanne och hennes band. Just nu skriver hon på spänningstrilogi om psykologen Vera Lilja.
2 november
gästas sällskapet av Michael Nystås som är journalist, skribent, kommunikatör, författare, och utbildad bibliotekarie. han är född 1971 i Finspång men nu bosatt i Partille utanför Göteborg. Han debuterade 2012 med diktsamlingen Drottningen av Boxholm, och har sedan dess nischat sig inom biografigenren, och bland annat gett ut böcker om underhållaren Hasse “Kvinnaböske” Andersson, nöjesjournalisten Tony Kaplan och autografsamlaren Sven-Anders Gunblad Johansson. Våren 2017 är han aktuell med en samling dikter och aforismer för en orolig värld, Ankdepartementet. Han startade sin första tidning som åttaåring och publicerade sina första artiklar i Norrköpings Tidningar när han var 14 år gammal. För sitt författarskap belönades han med priset “Vinterpennan 2016”, som delas ut av Västsvenska författarsällskapet och Göteborgs skrivarsällskap.
9 november
kommer journalisten, informatören och författaren Monic Arvidson W som hittills medverkat i tre novellantologier, gett ut en bilderbok som egentligen inte skulle bli en bok och två fantasyböcker. Den tredje delen i denna tänkta trilogi ligger just nu på arbetsbordet samtidigt som hon skriver på manuset Bukefalos öga och en berättelse om drakägg. Det var en julklapp i form av en dagbok 1965 som fick hennes skrivlust att vakna. Den blev en magisk talisman som visade vägen mot bokstävernas magi och fyllda 50 vågade hon pröva sina författarvingar. Om varför hon gärna skriver fantasy kommer hon att berätta hos oss.
16 november
kommer författaren, novellisten och stockholmaren Ebba Range. Vid 62 års ålder debuterade hon med romanen Kristalläpple. En berättelse som råkade komma till för att det egentliga huvudmanuset svällde ut på alla bräddar, så den plockades bort. Men, den pockade på och blev ett måste att skriva först av allt. I grunden är det en självupplevd historia, men delvis med fiktiva inslag. Hon talar gärna just om hur det är att fiktionalisera. I verkligheten är Ebba född och uppvuxen i söderförorten Hökarängen. Där utspelar sig också Kristalläpple under en sommar 1966. Många före detta Hökarängsbor, även andra – har kallat romanen för ett tidsdokument där allt stämmer exakt så som det var då. Nu bor hon i Vasastan med sin bästa vän, hunden TexRazz – en korthårig Collie.
23 november
återkommer författaren Lars Ragnar Forssberg som sedan han senast besökte oss har grubblat över fenomenet Leif GW Persson. Denne man drar miljonpublik med programmet Veckans brott, kan säga vad som helst och bli trodd, publicerar en strid ström av kriminalromaner, skriver krönikor i Expressen och på äldre dagar också blivit samlevnadsexpert. Frågan är om någon haft en sådan roll i offentligheten sedan Astrid Lindgrens dagar. I början av förra året sände SVT dessutom två entimmes dokumentärer om denna märklige man. De sågs av två miljoner tittare. Nu synar Forssberg denna märklige man i sömmarna i sin nya bok Fenomenet GW.
30 november
som också är avslutning på höstsäsongen får vi besök av två spännande författare.
Birgitta Backlund som talat hos oss en gång tidigare är i dag 73 år. Hon debuterade vid 67 års ålder under författarnamnet Birgitta Andersson med den självbiografiska romanen Blondie. I den berättade ”Sveriges gangsterdrottning” om 16 år på olika institutioner, om övergrepp, prostitution och narkotikamissbruk. Boken blev en succé och har sålt i närmare 100.000 ex. 2016 kom mustiga berättelsen Lustans Tivoli som handlar om en sjuttioårig kvinna, om ohämmad kåthet, het passion, besinningslös förälskelse, osannolik vänskap och om innerlig kärlek. Boken skrevs mest som en protest mot att alla kvinnor i den erotiska litteraturen var så unga och vackra. Hon ville lyfta fram att även äldre kvinnor kan uppleva kåthet, passion och kärlek. Birgitta har medverkat i femton novellantologier. Under 2017 släpptes hennes tredje roman Besatt.
Pia F Davidson kommer från Stockholms förorter och har en bakgrund inom detaljhandeln. Hon började skriva efter det att hon fyllt femtio och har hunnit med tre skönlitterära böcker – Så tuktas en svinpäls, I likets vänkrets samt Vänner i nöd, vänner i död som släpptes i augusti. Trilogin handlar om tre kvinnor som tröttnat på att vara offer och tar tillbaka sina liv.