Red Ewa Åkerlind. Noveller av Benny Fröjd, Elisabeth Mannerfeldt,Eva Jansson, Jeanette Niemi, Mirjam Lindahl, Linda Jansson, Mia Kim, Jessica Berggren Turban, Cecilia Hultberg, Elsa Tormena, Rose Tillberg Mattsson, Johanna Hedström, Cahtrin Monell, Karolina Latsson, Sylvia Lidén Nordlund, Katarina Foss, Kjell E Genberg, Jenny Jacobsson, Cecilie Östby, Sanna Oliv de Vale, Vanessa Leontina Allerth, Helena Grundström, Kersti Vikström, Susanne Schemper, Helena Hedström, Cecilia Hedberg, Anna Lundgren, Josefin Nordmark, Johan Engman, Annika Melin, Agneta Söderberg, Linda Bonaventura Åberg.
Ordberoende förlag, 2017
ISBN 978-91-87595-58-5, inbunden, 277 sidor.
Litteraturvärlden talar ofta om att ”nu är det dags för noveller”, men särskilt många novellsamlingar kommer inte ut. Däremot har ett par mindre förlag (och flera veckotidningar) satsat på novelltävlingar och gett ut vinnarna. Ihärdigast är Ordberoende förlag som för fjärde året har haft tävling och gett ut en bok. De har under rubriken ”älska noveller /#älskanoveller” haft ett tema för varje tävling, nu senast frihet, tidigare Sverige, kärlek och saknad. Dast har recenserat alla tidigare.
Och det är samma huvudintryck: en överväldigande mängd kvinnor (tre män bland 32 bidrag), de flesta debutanter eller tidigare medverkande i detta eller ett annat förlags novellantologier. De som kommit ut på andra sätt är det på egna eller mindre förlag. Den ende etablerade författaren är Kjell E Genberg, som också suttit i juryn men vars bidrag (Det barkar åt helvitte) liksom övrigas var anonymt för juryn. Hans bidrag är bland de bästa, där jag också vill nämna Bengt Fröjds Annektering, Cecilia Hultbergs En kopp te, älskling?, Elsa Tormenas Skillnad och Anna Lundgrens Alla dagar jag minns. De har alla den där extra knorren på slutet. Kersti Vikstens Bäcken är en liten tankeväckande text om främlingskap.
Övriga ej omnämnda är inte dåliga, alla håller en god lägstaklass, men många av dem är mer berättande av en händelse eller ett skeende och inte så mycket gestaltande. Och så slås jag av att så väldigt många noveller, alla av kvinnor, handlar om skilsmässor, att lämna en relation.
Något att tänka på för männen.
LEIF-RUNE STRANDELL