Av Arno Kersten
Vaktel Förlag, 2016
ISBN 978-91-9822180-7-7, 351 sidor
Hitlers läkare Theodore Morell har varit rätt mycket på tapeten i de amerikanska tv-kanalerna History och Discovery de senaste åren. Han lär ha pumpat i Führern massor av substanser för att hålla honom i form. Resultatet tycks ha blivit att karlen vid sin död 1945 var en fullblodsknarkare.
Men det fanns fler läkare i Tredje Riket som behandlade koryféer och fick veta en hel massa som inte fick koma ut till allmänheten. Den finske kroppsterapeuten och massören Felix Kersten var en sådan. Under lång tid var han livläkare åt SS-ledaren Heinrich Himmler och redan 1947 gav han ut boken Samtal med Himmler där han berättade en del av vad han fått höra från patienten under behandlingarna.
Felix Kersten dog för 55 år sedan och efterlämnade dokumentation över alla sina samtal med Himmler och andra höga nazister han kom i kontakt med. Nu har sonen Arno Kersten publicerat dessa ofta mycket avslöjande vetskaper i boken SS-ledaren Himmlers innersta hemligheter – Livläkaren Felix Kerstens okända anteckningar. Det är rätt dramatiska avslöjanden om Hitlertysklands ledare, deras tankar och ideologiska föreställningar som kommer fram. Nazistledningen var inte främmande för intriger och konspirationer som gynnade dem själva. I hemlighet förde Kersten dagbok – det hade nog gått illa för honom om Gestapo fått veta vad han antecknade – och dessa anteckningar, som samlats med rätt liten stil på drygt 350 sidor i sonens bok ger läsaren en lätt skrämmande bild av politiska hel- och halvherrar under en tid av krig, förföljelser och inre maktkamper.
Himmler och Kersten talade inte enbart om krämpor. Samtalen handlade ibland om storpolitik men det förekom också intressant skvaller om Himmlers kolleger, prat om religion och om Hitlers vaga planer att ta Sverige. Himmler berättar om svenskar som gärna skulle hjälpa till om en sådan invasion, men följande uppdelning, kom till stånd.
Det har blivit en gediget intressant skildring av de människor som bakom sina skrivbord skickade ut undersåtar till skyttegravarna och andra undersåtar till koncentrationsläger och gaskamrar. Det är en berättelse som manar till eftertanke, inte minst i en tid när ekon från 30-talet börjar höras även i vår tid.
Arno Kersten föddes 1940 utanför Berlin. Han kom till Sverige 1944 och efter kriget studerade han här samt i Tyskland och England. Efter 30 år i den svenska läkemedelsindustrin började Arno intressera sig för familjens roll under krigsåren. Han gick igenom familjens arkiv samt undersökte dokument och brev i statliga arkiv i flera länder. Fadern, medicinalrådet Felix Kerstens anteckningar har till stor del varit hemliga men nu, drygt 70 år efter kriget, ansåg Arno Kersten att tiden var mogen att allmänheten och historiskt intresserade personer får ta del av dem.
BJÖRN ENMAN