Av Erin Kelly
The Burning Air 2013
Översatt av Ylva Stålmark
Damm Förlag 2013
ISBN 978-91-7537-025-5, 398 sid
Jag hade inte så stora förhoppningar på en bok med pyromaniska titeln Lågor av hat, men efter bara ett tiotal sidor var jag fast. Nu grämer jag mig över att inte ha läst den tidigare Grenar av gift, en ännu mer kryptisk boktitel.
Boken handlar om en i sanning dysfunktionell familj och beskriver olika personer i överklassfamiljen McBride vid olika tidsskeden. De tycks ha det bra, föräldrarna har tjusiga yrken och de tre barnen går i privatskola. Men under ytan i dennas del sjuder det. Så kommer perspektivbytet och vi hamnar hos den intelligente Darcy som fostras av en psykiskt sjuk och anorektisk mor som dock är klok nog att försöka se till att unge Darcy får en bra skolgång.
Så korsas de båda familjernas banor och ting inträffar som får återverkningar, skickligt och skruvat beskrivet av Erin Kelly. Det är så pass spännande att man har överseende med att man innerst inne sliter med känslan att storyn är aningen osannolik.
Så förflyttas vi till nutid. Varje år – på Guy Fawkes Day – har familjen McBride samlats i sitt sommarhus. Det har familjens mater Lydia sett till, men denna gång är det annorlunda. Modern är död och nu ska hennes aska spridas. Så det är inget muntert sällskap som samlas – äldsta dotter och nyblivna modern Sophie har kris i sitt äktenskap och yngste sonen Felix har tagit med sig sin flickvän Kerry. Denna för familjen okända kvinna visar väldigt stort intresse för Sophies dotter Edie och erbjuder sig att sitta barnvakt när resten av familjen går ut för att roa sig. När de kommer tillbaka är både barn och barnvakt försvunna.
Den stora oredan bryter ut och när man förstår – vilket man faktiskt gör i ett rätt tidigt skede – att orsaken till kidnappningen ligger långt bakåt i tiden. Och nu börjar hemligheter uppdagas, fasader spricker och lögnerna stiger som såpbubblor – och bär sig åt som såpbubblor, nämligen spricker. Det är i denna del av skildringen som Kelly visar att hon är en författare som kan förmedla spänning på gränsen till panik.
LENA JEPPSSON