Av Emma Donoghue
Room, 2010
Utgiven 2010 som Inlåst
Översatt av Ylva Stålmarck
Lind & Co, 2016
ISBN 978-91-7461-557-9, pocket, 386 sidor
För sex år sedan gav förlaget Lind & Co ut irländska Emma Donoghues bok Room under den svenska titeln Inlåst. Donoghue hade influerats av händelserna i Österrike två år tidigare då det i april 2008 avslöjades att Elisabeth Fritzl under många år fängslats i en ljudisolerad källare under familjens hus och trädgård på Ybbstrasse 40 i staden Amstetten där hon utnyttjats sexuellt och misshandlats av sin far Josef Fritzl. Där födde hon fadern sju barn varar ett dog i späd ålder och de övriga adopterades av Josef och hans hustru Rosemarie.
Att boken nu kommer ut igen som pocket och med en ny titel hänger samman med att den filmades 2015 i ett kanadensiskt-irländskt samarbete och får svensk premiär den 18 mars i år.
I Emma Donoghues berättelse kidnappas en ung kvinna och fängslas av en främmande man i ett tio kvadratmeter stort specialbyggt rum. Där födde hon först ett barn som avlider och därefter en pojke som får namnet Jack och är den som för ordet i romanen. Han ser detta rum som den existerande världen och de bilder han får se på TV är påhitt. Den första delen av romanen handlar om tiden i fångenskap och resten om den närmast traumatiska tiden efter att de lyckats fly och barnet tvingas under anpassningen till detta liv inse att de fiktiva människor han sett på TV faktiskt är verkliga.
Donoghues styrka ligger i hennes inkännande beskrivning av Jacks krympta värld och den kärlek som finns mellan mor och son, de lekar som får tiden i det begränsade utrymmet att gå. Det är lätt att imponeras av hur hon lyckats förmedla femåringens intryck och göra litteratur av det.
BARBRO LINDBORG