Av Kristien Hemmerechts
De vrouw die de honden te eten gaf, 2014
Översatt av Olov Hyllienmark
Rámus Förlag, 2015
ISBN 978-91-86703-48-6, 213 sidor
Belgaren Marc Dutroux kidnappade, våldtog och mördade flera barn på 90-talet. Till råga på allt höll han två barn inlåsta i ett hemligt utrymme i källaren. Detta upptäcktes aldrig under polisens husrannsakan efter att Dutroux gripits med påföljden att barnen svalt ihjäl. Hans hustru Michelle Martin greps senare och då visade det sig att hon medan barnen höll på att förgås av hunger helt kallsinnigt matade familjens hundar.
Den belgiska författaren Kristien Hemmerechts – som gett ut över ett tjog romaner, novellsamlingar och essäer – orsakade en liten folkstorm när hon med boken Kvinnan som matade hundarna nytolkade de smått oförklarliga brott som begicks i Grâce-Hollogne i norra Belgien. Det sägs att Dutroux och Michelle Martin i samband med att gåtan löstes blev Belgiens främsta folkfiender och att deras brott fortfarande är ett nationellt trauma, men med tanke på vad som hände när boken kom ut finns viss anledning att betvivla det. I Holland kom Kvinnan som matade hundarna att bli hyllad som en av årets bästa böcker medan vissa bokhandlare i grannlandet Belgien vägrade att sälja boken.
”Belgiens mest hatade kvinna” Michelle Martin sitter nu i en cell och hon har skilt sig från Marc Dutroux. De flesta, utom då vissa bokhandlare, ser henne som medbrottsling eftersom hon aldrig gjorde något försök att stoppa hans mordiska verksamhet. Däremot var hon en lydig hustru som gjorde allt maken sade åt henne att göra.
Hemmerechts glider in i hennes hjärna, i den gestalt som hon kallar Odette, försöker förstå, och få läsaren att förstå, hur allt kom att gestalta sig som det gjorde. Men man ska förstås inte fatta denna text, Odettes vittnesmål, som en slutgiltig sanning om en dubbelnatur. Boken är skriven på ett innerligt och poetiskt språk där författaren utan att gå till ytterligheter ger oss en psykologisk bild av en kvinna som ställdes inför ett nästan obegripligt dilemma. Kan en förövare också vara ett offer?
Maken menade att utan honom var hon ingenting. Nu befinner hon sig i slutfasen av sitt straff och måste tänka igenom ifall hon verkligen är en nullitet eftersom hon kommer att vara utan honom. Kanske kommer hon aldrig över att leva med tidningarnas sanningar – de uppgifter som hon menar till största delen är osanna. Både bokens M. och bokens Odette misshandlades och utnyttjades som barn, något som präglade dem ända upp i vuxenlivet. Ingenting är helt svart eller helt vitt.
Kristien Hemmerechts är född 1955 och den frispråkiga författaren introduceras för första gången på svenska med denna bok.
LENA JEPPSSON