Antologi. Redaktör: Anders Frankson och Andreas Nyberg
Bokförlaget Semic, 2014
ISBN 9789155260729, 109 sidor
“Sanningen är krigets första offer” sade republikanen Hiram Johnson i samband med
USA:s inträde i första världskriget 1917.
Sannare ord om krig har sällan sagts förr och det är lika sant än idag, 100 år senare. Det räcker med att tänka på alla dessa massförstörelsevapen Irak tänkte ge till terrorister om inte USA:s koalition hade stoppat honom.
De som inte fanns alltså.
Men det fungerade. USA fick invadera landet 2003 utan större protester.
Även idag är den största av lögner ett aktivt vapen i varje krig. Att få fienden att tro att du är oövervinnerlig, att få ens soldater att hata fienden med glödande intensitet och få de civila att se kriget som rätt och riktigt. Och glömma alla de som dör eller kommer hem lemlästade. Krig vinner man med ord lika mycket som kulor.
Det är det denna antologi handlar om. Hur såg propagandan ut genom historien, med stor fokus på första och andra världskriget. För den som läst en del krigshistoria är detta inte en särskilt originell bok. Men det är inte meningen att den ska presentera nya idéer eller slutsatser utan återberätta etablerade fakta till en större publik. Detta gör den bra.
Boken är välskriven, intressant och ganska balanserad (kanske lite väl välvillig mot vissa krigsförande länder gentemot andra). Kanske kan även den påläste hitta delar som är nytt för denne. Jag gjorde det i alla fall.
JOHANNES GENBERG