Av Jan Eric Arvastson
BoD Books on Demand, 2020
ISBN 9789178511822, pocket, 300 sidor
Bim – Den Eminente Missilern med tillägget ”Omskolningen av Bim Jong-sus på fiskepensionatet Gäddgapet.” Eller ”Bim – hela världens lille bombkastare”. Eller ”Den lysande Stjärnans Dag”. Eller ”Totalt Bindgalne Bim Jong-sus dunkla Försvinnande men Comebackande som Klar Vinnare, kiva det.” Eller ”Smak av Rubus Arcticus.” Eller ”Något sattyg är i görningen.” Kärt barn har många titlar, kanske man kan säga. Den här recensenten gillar den sistnämnda titeln bäst. Den låter mest som Jan Eric Arvastson, så den tar vi sa polisen.
Jan Eric Arvastson, född 1934 och still going strong, har skrivit mängder av bra böcker. För att nämna några så är debuten Skorstenen (1976), Trubadur i moll (1978) och Indianen gick upp på berget (1993) romaner som satt spår i den svenska kriminallitteraturen. Skorstenen beskrevs som en originell, vital och roligt skriven detektivroman med finurlig uppläggning och en ovanlig intrig. Trubadur i moll skrevs med ”sprudlande gott humör, självklar sakkunskap plus en rejäl nypa ironi”. Indianen … var en överrumplande och otäckt aktuell kriminalroman.
Nåväl. Bim eller den mer konventionella Något sattyg är i görningen (vilken som nämnts är en rimligare titel på boken) beskrivs av författaren som århundradets eminentaste satir och skälmroman, som också är grymt allvarlig. Därom kommer de lärde att tvista, om de tar sig tid att plöja igenom de 300 svårgenomträngliga sidorna. Eller Cum grano salis som någon latinare skulle uttryckt det. Kort sagt, detta omdöme bör tas med en nypa salt.
Men, vi har Bim själv – den dumdristige revanschisten – och älskarinnorna, kidnapparna, kommandotrupperna, politikerna, förhandlarna, generalerna, missilhoten och stridskrafterna utifrån basen längst inne i den sköna skärgårdsviken. Bim bekämpas, enligt författaren själv, kärleksfullt i boken. Hm. Bim – Den Eminente Missilern är dock så svår att få grepp om att det knappast går att göra en rättvis recension; jag återgår hellre till boken Indianen gick upp på berget.
PETER OLOFSSON