Krönika av BJÖRN VINBERG, ledamot i Loge nr 4 av Cirkusakademien, som arbetar för den äkta cirkuskonstens bevarande i Sverige
”1917 var ett jävla år.
Det stora kriget rasade för fjärde året. Miljoner unga människor dödade och dödades vid fronterna i Europa.
Sjukdomar, hungersnöd, ett fruktansvärt elände härskade.
Det var det året jag kom till världen.”
Så börjar boken Trolle Rhodins underbara cirkusvärld (Av Trolle Rhodin, redkatör/utgivare Jeanette Vante Rosengren, Kira förlag 2011,
ISBN 9789197915007, 430 sidor).
Han fortsätter berättelsen:
”Cirkustältet var mitt hem. Tälten och vagnarna, marknadsstånden, järnvägstågen var mitt hem. Hotellen, pensionaten, rummen för resande var mitt hem. Ibland var mitt hem en jättestor trälåda, rymmande hela familjen. En trälåda lastad med cirkusattiraljer på öppen godsvagn och med en presenning över. Då gällde det att hålla tyst eftersom det var förbjudet att resa på det viset. God natt i Växjö, god morgon i Södertälje.”
Trolle var ett av fyra barn i legenden Brazil Jacks andra familj. Trots misär, ibland förvärrad av hunger, växte alla upp till stora och respekterade namn i nöjesvärlden: Teddy blev primärdansör och koreograf på Kgl Operan, Jack en av världens främsta dressörer, Lillebil cirkusdirektör , fast på en blygsammare nivå än storebror Trolle. Denne blev nämligen en av världens mest namnkunniga, framstående och omtyckta i den hårda men ojämförligt festligaste av nöjesbranscher, nämligen cirkus.
Trolle må på 20-talet ha tjuvåkt i en trälår på godstågen – när han 1997 begravdes i katolska kyrkan i Malmö kom blomsteruppsatser från hela världen. Gossen som av sin far lanserats som ”Minnesfenomenet Trollheimen” hade blivit General Artist Director i världens största cirkus, nämligen Ringlings.
I söndags, 30 mars, körde TV1 en av Lasse Holmqvists mest lyckade Här är ditt liv-program från 70- och 80-talen, den med Trolle Rhodin.
Brodern Teddy, barnen Diana och Trolle2 samt en ström av vänner och kollegor vittnade om livslång och uppriktig beundran av cirkuskungen från Kulladal i Malmö. Kön toppades av sovjetiska cirkusministärens allsmäktige chef och dennes motsvarighet från andra sidan jordklotet, John Ringling North.
Efter tv-festen plockade jag ner Trolles memoarer från hyllan. De kom för ett par år sedan, lästes av alla cirkusfans men ignorerades av kulturredaktionerna. Inte en rad!
Och jag fick oemotståndlig lust att skriva en bit om ”Trolles värld” i DAST, fast tre år för sent. Bland deckarentusiaster måste finnas kvinnor och män med ett för cirkuskonsten varmt klappande hjärta. Dom måste få veta! (Cirkus var för övrigt på 40- och 50-talen en populär deckarmiljö: Maria Lang , Börje Hard, Arnold Bennet, Öyulv Gran, Christina Lani, Nils Meyn och Jörgen Rastholt. På senare år har Jean Bolinder, Jan Mårtensson, Leif Silbersky/Olov Svedelid och Ulla Trenter sällat sig till den kriminella parnassen.
Alltså, här är en bit om Trolles fantastiska bok. Operans balettskola. Om 10-åringen som dansade i Rolfs revy. Om vintrarna med fadern Brazil Jack på ”lokalturnéer” mellan bygdegårdar, folkets hus och ibland lanthandlare. Jack stod på disken och trollade och spelade fiol, Trolle var minnesfenomen.
Han berättar om starten 1943 av Zoo Cirkus. Premiären ägde rum i ett tält som 26-åringen sytt själv. Året efter fick han över ett helt menageri från Hagenbecks i Hamburg; när de allierade lade ut bombmattor över Tyskland. I en godsvagn med hästar och halm satt en söt tonårig prinsessan av elfte (!) cirkusgenerationen, nämligen Ingeborg Gauthier. Tala om klick vid första ögonkastet! Med tiden kom tre duktiga barn.
Vi får följa honom på turnéer i Europa och Island, Öststaterna, Främre Asien och samt en hel sommar först i Odessa, sedan i Gorkijparken i Moskva. Köerna framför kassavagnen ringlade dag och natt. Det blev ibland dråpliga problem med att ta växla och skeppa hem de icke föraktliga penninghögarn som uppstod.
I mitten på 60-talet anländer John Ringling North från Amerika till Sverige. Hans enorma cirkus hade börjat sacka sedan den flyttat in i idrottshallar efter världens största cirkusbrand. Trolle erbjöds att komma över med idéer. Vår hjälte nappade och reste västerut. På vägen köpte han, med godkännande av North, en tysk jättecirkus – tält, vagnar, djur och artister. Sitt bästa råd levererade Mr Rhodin vid ankomsten till US: – Mr North, ni kör med för mycket krimskrams, alltför få riktiga artister. De utbildas sedan 20 år i Östeuropas alla artistskolor. Där kan vi hämta sensationer!
– Res till Rumänien! svarade Mr North och gav Trolle alla resurser.
Framgången för den pånyttfödda gamla jätten Ringling blev enorm. Och Trolle fick inte åka hem. Zoo Cirkus lades på hyllan. Ett tiotal år senare återuppstod den under namnet Cirkus Brazil Jack i barnens regi.
Och i Trolles kölvatten följde svenska artister: Brodern Teddy, som gjorde ett par säsonger som koreograf (jodå, även elefanterna dansade efter hans pipa), Ingeborg fick publiken att häpna – skolridning var något nytt. Två suveräna luftakrobater från Gullspång i Tiveden störtade omkring i hisnande trick över tre maneger. En av dem, Tino Rivero, såg vi i söndags-TV som trollkarl. Han visade det obegripliga tricket Den Svävande Damen.
Boken vimlar av personligheter som Trolle mötte, både storartade sådana och kufar. Han berättar om garvade cirkusrävar som Baptista Schreiber, Albert Altenburg, Käte Bronett (Scott), Edit Hoffman (Astoria)och de färgstarka bröderna johansson (Scala). Om somrarna slogs de i kapplöpningar om cirkusplatser. Om vintrarna umgicks de på kalas.
Korteligen. Alla litteraturintresserad medborgare tillråder jag med entusiasm att skriva eller mejla eller telefonera till Kira förlag, Monbijougatan 17H, 211 53 Malmö, 070-45 46 924, www.kiraforlag.se, jeanette@kiraforlag.se.