Av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978-91-0-017472,9, 544 sid
Den sedan länge pensionerade kommissarien van Veeteren får i denna Nesserskt välskrivna och klurigt genomtänkta roman hjälp av sin hustru att rota i ett gammalt fall som bottnar i att Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste bildade De vänsterhäntas förening medan de fortfarande gick i Oosterby småskola. De trakasserades av lärarinnan då de inte ville och knappts kunde skriva med höger hand. Föreningen utökades efterhand av flera, både pojkar och flickor, och olika händelseförlopp med bland annat en kidnappning utlöser ett brott. Ett gammalt pensionat brinner ner till grunden och fyra människor omkommer. van Vetteren och hans grupp från Maardam tror sig ha lösningen och efterlyser den femte av de personer som fanns med på festen innan pensionatet brann. När han långt senare hittas död och nergrävd drabbas van Veeteren av ruelse och bestämmer sig för att gå till botten med saken, denna gång utan förutfattade meningar.
Bokresultatet har blivit en lagom komplicerad intrig där renläriga deckarälskare kan höja på ögonbrynet åt användandet av tvillingar som anses vara lika, fy, fy som att göra kusinen från Australien till berättelsens skummis. Vi andra, som inte är lika ortodoxa, kanske märker det men ser det som en enda förlåtlig malör bland alla ord som fästs på 544 sidor.
Har man läst tidigare romaner av Håkan Nesser – och vem har inte gjort det – kan man finna nöjsamheter i de återkopplingar han visar. Det blir så smått en dialog med läsaren fast i monologens format. Som alltid kan man njuta av den gamle skolfuxens egenartade och avspända behandling av svenska språket.
Nesser är både lättläst och svårläst. Språket flödar som ett klart rinnande vatten men han kräver av oss att läsa noga.
En liten knorr är att mot slutet av boken blir icke existerande Kymlinges Sherlock Holmes Gunnar Barbarotti och hans Watson Eva Backman förflyttad till det på kartan obefintliga Maardam för att knäcka det decenniegamla och internationella mysterium som också förflyttats till Sverige. Att få till en sådan sak utan att det känns som en skrivbordsprodukt är inte illa.
Det har ju gått femton år sedan förra boken om kommissarie Van Veeteren kom ut och sex år sedan Nesser senast skrev kriminalinspektör Gunnar Barbarotti.
Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid.
Lite förlagsreklam: Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, Styckerskan från Lilla Burma, utkom i september 2012. Därefter har Levande och döda i Winsford (2013) och Elva dagar i Berlin (2015), Eugen Kallmanns ögon (2016) utkommit.
Boken Intrigo, innehållande novellerna Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samarien, All information i fallet och den nyskrivna kortromanen Tom, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna, som har premiär under hösten 2018.
Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.
LEIF PETER JONSSON