Av Jaume Cabré
Jo confesso, 2011
Översättare Jens Nordenhök
Nilssons förlag, 2016
ISBN 978-91-88155-10-8, 858 sidor
Romanen och översättaren blev vinnare av Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2017. Den har dock fått relativt lite uppmärksamhet, visserligen recenserad av de stora tidningarna, men kanske inte rönt den uppskattning den förtjänar.
Adria Ardevol växer upp i en borgerlig miljö i Barcelona. Pappan är besatt av att samla på inkunabler, litterära manuskript och allsköns gamla dokument. Mamman finns i bakgrunden, men är undertryckt och har svårt att stå emot faderns ibland bisarra idéer. En är att sonen ska bli polyglott och behärska arameiska, hebreiska, tyska osv. Båda föräldrarna vill att sonen också ska bli fiolvirtuos. En antik fiol står också i centrum för romanen. På det hela taget växer Adria upp i ett kärlekslöst hem, varken mamman eller pappan har förmåga att eller kan visa känslor.
Författaren rör sig i ett ganska högt tempo mellan olika tidsepoker, ibland i 1300-talets Spanien för att i nästa sekvens befinna sig i moderniteten. Förutom dessa växlingar, med ofta högintressanta inblickar i gammal eller nyare historia, växlar han också från första, till andra och till tredje person. Det ställer ganska höga krav på läsarens uppmärksamhet. Vem är berättare och på vilket sätt knyter det an till berättelsens kärna? Adria är, som hans närmaste ser det, ”alltid någon annanstans”. Kanske är det romanens kärna. Huvudpersonen drivs av rörelser och associationer i många riktningar, men där finns en helhet och sammanhang, ett romanbygge som väcker förundran.
Berättelsen kan ses som en ”totalroman”, om man med det menar att författaren vill spegla människors rika repertoar av känslor och beteenden. Det handlar om mänskligt lidande, skam och skuld, men också stunder av glädje och eufori, inte minst i kärleken till Sara. Den väjer inte heller för religiösa teman, främst teodiceproblemet (Om gud är god varför finns då ondska?). Något svar ger inte Cabré, kanske av det enkla skälet att han inte tror på en gud. Med totalroman kan också förstås en allomfattande kunskapstörst.
Cabré är en stor berättare med ett intellektuellt djup, som skänker läsaren både utmaningar och stimulans.
ULF MALMSTRÖM