Av Ann Patchett
State of wonder 2011
Översättning: Dorothee Sporrong
Norstedts förlag 2013
ISBN 9789113049496, inb, 446 sid
Ett amerikansk läkemedelsbolag bedriver ett kontroversiellt projekt i Amazonas kring orsakerna till att kvinnor hos ett indianfolk blir gravida i mycket hög ålder. Det leds av den excentriske och högt begåvade dr Annick Svensson. För att få grepp om den kommersiella sidan av projektet skickar bolaget Anders Eckman, även han forskare, till Amazonas. Han har ett nära samarbete med Marina Singh, utbildad läkare och farmakolog, som i sin tur har ett förhållande med bolagets vd mr Fox. Dessa fyra personer utgör det centrala persongalleriet i romanen.
I inledningen av berättelsen får bolaget via aerogram meddelande om att Anders Eckman är död. För att få klarhet i omständigheterna skickas Marina på uppdrag av sin chef till Maunaus för vidare transport till laboratoriet i Amazonas. Den omtumlande miljön i Manaus sätter Marinas hälsa och tålamod på stora prov. Efter flera dagars väntan lyckas hon via flera timmars båtfärd komma fram till platsen för bolagets forskningsstation. Livet på stationen upptas nästan uteslutande av forskning i näras kontakt med lakashifolket. Efter en serie märkliga händelser och omständigheter återvänder Marina till sin arbetsplats i Minnesota.
Romanen är i en mening ganska typisk. Den tilldrar sig i en främmande och en smula skrämmande miljö som inger läsaren en slags olust. Den förstärks därutöver av känslan att forskning, vare sig det gäller på indianfolk, i djungel eller andra sammanhang, i grund och botten är gränslös. Den etiska dimensionen, den som skulle kunna vara det bärande temat, tonar dock bort och ersätts mest av exotism. Det finns dock en spänning i berättelsen, den mellan Marina och hennes forne lärare, som bär ganska långt, men som även den sakta upplöses i intet.
ULF MALMSTRÖM