Av Monica Grönlund
Ordiraptur/Book on Demand, 2017
ISBN 978-91-7569-726-0, mjuka pärmar, 317 sidor
Hade jag varit bokförläggare hade jag inte gett ut den här boken, men jag hade bett författaren utveckla några delar, stryka en del och låta en erfaren redaktör fara fram med rödpennan (särskilt kommateringen irriterar mig).
Här finns en bra grundhistoria om ett dödsfall: självmord, olycka eller mord? Den döda missbrukande kvinnans bror är mordutredare hos polisen i Malmö och tror inte på kollegernas tes att det var självmord. Men han får semester och reser tillbaka till sin uppväxts Härjedalen för att se om han kan få reda på mer om vad som hände med systern som hastigt försvann och gick ner sig i missbruk. Och han oroar sig för systerns dotter som han och hans nu avlidna hustru haft hand om som fosterbarn. Vad vet hon om mammas liv?
Dessutom trivs han inte på jobbet med unga karriärister som kolleger, och han umgås med en kvinnlig poliskollega i Malmö och träffar i Härjedalen sin ungdoms förälskelse.
Mycket handlar också om hans grubbel över vad han gjort rätt och fel.
Så finns den organiserade brottsligheten i Malmö med på ett viktigt hörn också.
Som ni förstår, här skulle det kunna bli en intressant deckare med hemligheter under uppväxt och ett fördjupat personporträtt. Det senare är väl det som författaren lyckats bäst med, men det skulle kunnat bli en mycket bättre bok.
LEIF-RUNE STRANDELL