Av KG Johansson
Affront, 2017
ISBN 978-91-9187-58554-8, 372 sidor
Jag känner KG Johansson som science fictionförfattare och på sätt och vis är detta en roman som med lite god vilja kan placeras i den genren. Men mest är det en utvecklingsroman som utspelar sig i förhistorisk tid. Spelplatsen är Afrika i en för oss okänd högkultur som bosatt sig i ett grönskande område beläget i det nuvarande Sahara. Människorna som bor där kan tänka abstrakt, både konstnärligt och tekniskt.
Titelns Tosh är en ung man som växer upp i samhällets högsta skikt. Strukturen är mycket hierarkisk i riket styrt av en allenarådande drottning. Under henne finns en adel med alla privilegier och längst ner finns – naturligtvis – de arbetande massorna som ser till att de högre stående kan äta gott, dricka gott och alltid må gott. Märkligt nog tycks denna underklass, även den skiktad i kategorier, trivas ganska bra med tillvaron. Alla har, likt bin, en uppgift att fylla även om det finns individer som inte begriper de högre klassernas yrkesmässiga existensberättigande.
I denna tillvaro lever Tosh och hans bror Kueso ett bekymmersfritt liv – ända fram till dess Kueso blir oskyldigt anklagad och dömd till döden. På grund av politik och familjeband blir Tosh förvisad på de sju år som är så vanliga tidsperioder i folksagor. Under denna tid träffar han på flera folkslag med egna seder och bruk och han får uppleva kulturer som inte är så sammansvetsade som hans egen. Där kan slavar göra uppror mot sina grymma ägare.
Författaren ledsagar läsaren genom de olika lagren av spänning, relationer och katastrofer med stor fantasi och lagom mycket filosofi. Han speglar sina personers sinnesstämningar på ett smittsamt sätt, bygger upp och krossar förväntningar med närmast filmisk dramaturgi. Tosh skadas naturligtvis av sina upplevelser, lider av minnesförlust, men vid en vistelse blad de som kallas fiskarfolket får han hjälp att rehabiliteras på ett sätt som beskrivs mycket inlevelsefullt. Emellanåt är denna roman, som har drag av äldre tiders episka äventyrsberättelser, rent av storslagen.
Man kan undra över varför inget stort förlag tagit hand om denna författare.
Filosofie doktorn, författaren och professorn i rockmusik KG Johansson föddes 1952 i lappländska Arvidsjaur. Två år i rad har han tilldelats pris för bästa Science fictionroman. Han har också fått Norrbottens läns landstings Heders- och Förtjänststipendium (2014), läromedelsförfattarpriset “Lärkan” (2015) och Piteå kommuns Kulturpris (2016).
ÅSA PETTERSSON