Av Betty Smith
A Tree Grows in Brooklyn, 1943
Översatt av Eva Alexanderson
Bookmark, 2017
ISBN 978-91-88345-87-5, 350 sidor
Jag uppskattade del ett av denna ungdomsskildring väldigt mycket. Betty Smith fortsätter sin realistiska berättelse om den fattiga familjen Nolan i slumkvarteren i Williamsburg, Brooklyn i början av 1900-talet med hjärtskärande insikt i både tidens krav och människans behov av kärlek.
Här har huvudpersonen Francie blivit tretton år gammal, hennes far dör helt plötsligt och modern är gravid med ett nytt syskon. För att familjen över huvud taget ska överleva i en epok utan maktens sociala stöd – kvinnor har inte ens fått rösträtt i USA vid den här tiden – måste hon och brodern börja arbeta. Men dessa krav tar inte död på Francies drömmar om att få studera och kanske till och med bli författare (hon har ju fått en uppsats tryckt i skoltidningen) då hon blir stor. Det är både en kärleksroman och en socialrealistisk skildring om en politisk era då den stora staden styrdes av den manipulerande demokratiska partiapparaten Tammany Hall. Redan där boken kom ut mitt under brinnande världskrig hyllades den för sin realism och det finns ingen anledning att revidera detta omdöme.
Smith skildrar sin del av staden New York, dess brus och hets som fanns redan då, med en beundransvärd intensitet och placerar sina litterära personer i en omgivning av krass verklighet. Men håller till godo med det lilla men under den beskrivningen kan man förstå att det finns en längtan efter något bättre.
Francie får arbete på fabrik, ett hårt och smutsigt jobb, men hon är flitig och intelligent, ser framåt och hamnar till sist på en tidning i stadsdelen Manhattan. Hon kommer allt närmare vuxenvärlden, den som hon hade så svårt att förstå som barn. Kärleken drabbar henne och hon blir gravid. Det blir ytterligare ett problem att ta sig förbi detta år 1916 då kvinnors bekymmer bara var kvinnors bekymmer, ingenting män behövde bry sig om.
Om del ett skrev jag att boken kändes självupplevd. Betty Smith, som föddes som Elisabeth Wehner 1896 av tyskättade föräldrar, växte upp i samma område som huvudpersonen Francie Nolan. Hon fick också, samla skräp på gatorna och sälja till skroten för att hjälpa familjens ekonomi. Och hon blev ju författare …
KJELL E. GENBERG