Av Peter Stjernström
Bladh by Bladh AB, 2016
ISBN 978-91-87371-92-9, inbunden, 371 sidor
Peter Stjernströms spänningsroman Fjärilspojken från 2015 – se recension på dast.nu – bildar bakgrund till 2016 års bok Burflickan. Båda böckerna är en blandning av fantasy och thriller. Fantasyinslaget är ungefär följande: en sekt, kallad Klustret, med naturvetenskapliga och magiska krafter har fött upp två barn på ett grymt sätt, som gjort dem extremt känsliga för dofter, exakt de dofter som fjärilar och bin kan uppfatta.
Burflickan utspelar sig på Gotland och i Stockholm. I natur och i stad och i finrum såväl som i gangstermiljö. De två manipulerade barnen, Jonas och halvsystern Nelly, lever nu i dagens Sverige och båda känner att det är något märkligt med dem, deras lukt- och smaksinnen är extrema och blir allt känsligare. De lovar varandra att göra det bästa av sina intuitiva förmågor, som de fick som småbarn i Mexico, där de besprutades med den mystiska insektsdrogen imagorin. De äger och arbetar på något sorts företag. Med jämna mellanrum inflikas korta scener från USA några år tidigare om en pojke och hans biodlande pappa. En ung tjej och hennes hårdföre tatuerade älskare med gangsterambitioner figurerar också i handlingen, som spretar åt många håll.
Den här blandningen av fantasy och realistisk thriller med inpass av olika årtal om vad som hände tidigare i Amerika och med alltför många personer och miljöer får mig att tappa både tråd och intresse. Det bästa med boken är kunskapen om biodlingens både fakta och mysterier och dess betydelse för människans överlevnad i vår tid. Redan i vår civilisations början var biet ett heligt djur, som tillverkade den söta honungen, det enda sötningsmedlet i tusentals år. Jag hade önskat mer koncentration på bina och fantasystoryn.
BERIT ENGDAHL