Av Bjørn Berge
Landene som forsvant 1840–1970, 2016
Översatt av Jan Wibom
Fischer & Co, 2017
ISBN 978-91-8824-327-0, 240 sidor
Vilken rolig idé! Att bara komma på tanken att skriva en bok om länder som inte längre existerar och finna att det finns rätt gott om sådana.
Som så många andra barn samlade jag som liten frimärken och ett svagt minne berättar att jag i samlingen hade ett märke från Schleswig. Inte visste jag då att det var ett land som bara funnits mellan åren 1864 och 1867. Detta och mycket annat fick jag lära mig genom att läsa Bjørn Berges intressanta, rikt illustrerade och mycket informativa bok Länder som försvunnit 1840–1970.
Frimärken är det genomgående tema och Berge har utgått från sin egen samling. Varje land med självrespekt ser till att ha frimärken och eftersom postväsendet inte ansåg sig ha behov av sådana förrän i mitten av 1800-talet tar berättelsen sin början 1840. Författaren berättar kortfattat – varje land redogörs bara över högst fyra sidor – om femtio länder som man inte längre kan hitta på kartan. Enligt Berge har det funnit över tusen regimer som gett ut egna frimärken.
Boken är både en sorts reseskildring, en historik över politik som innehåller en hel del grymheter som massakrer, övergrepp mot människor som exempelvis japanernas härjningar i lydstaten Manchukuo i Manchuriet och norra delarna av Inre Mongoliet.
Men det finns också roligare historier. Den excentriske fransmannen Charles-Marie David de Mayréna lät 1888 lät kröna sig till kung av indokinesiska Sedang och tog emot hyllningarna i en scharlakansröd kavaj med epåletter där bröstet pryddes av en drös värdighetstecken och byxor med ränder i guld. Konungariket Sedang bestod i två år och det enda som finns kvar av det är frimärken. Mellan 1931 och 1946 existerade i närheten av Franska Guyana i norra Sydamerika det hyfsat stora landet Inini som bara hade 3.000 invånare förutom några indianer som ingen brytt sig om att räkna.
Berge berättar, ibland med citat från både skönlitterära författare och reseskildrare, ett slags världshistoria där han letat upp en hel del roliga detaljer. Han ger också tips om vad man ska läsa eller lyssna till ifall man fattat tycke för ett visst land. Det har blivit en upptäcksresa (ibland alltför kortfattad) till försvunna länder i jordens alla utkanter. Boken är en anekdotfylld liten pärla för alla som intresserar sig för historia, geografi – och filateli.
KJELL E. GENBERG