Av Ian McEwan
Nutshell, 2016
Översatt av Meta Ottosson
Brombergs, 2017
ISBN 978-91-7337-835-2, 217 sidor
I P. C. Jersild roman En levande själ från 1980 lät han en bortopererad hjärna berätta om förälskelse. I McEwans roman är det ett väl utvecklat foster som inifrån mammans livmoder uppfattar allt som händer utanför hennes kropp och ännu längre bort genom att lyssna in både radio, tv och olika samtal och berättarröster. Det ofödda barnet absorberar och lär sig det mesta om livet, till och med om den fysiska kärleken som skildras inifrån, men också om in- och utrikespolitik, handelsförbindelser och länders mat. Och om vin, vilket ger honom flera bakrus.
Genom sitt instinktiva nätverk får fostret reda på att hans mor och hennes banale älskare också smider planer på att mörda hans far som är förläggare och poet. Trots att modern slängt ut honom ur hemmet hyser han starka känslor för henne.
Det är skruvat, minst sagt. Det ofödda barnet föreläser om mångahanda ting medan författaren gör sitt bästa för att läsaren ska behålla känslan av att det inte helt fullgångna fostret faktiskt finns kvar inne i livmodern fast det uppträder som en vuxen karl.
Knepigheterna mildras av att McEwan leker med både litteraturen och samhällsmoralen. Fostret har blivit en inkarnation av William Shakespeares Hamlet (som själv blir mördare för att hämnas faderns död) och modern och hennes älskare till ett par moderna och ytliga medelklassmänniskor med sviktande moral. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral, skrev Brecht. Här handlar mordmotiven inte om mat utan om att fastighetsbubblan gjort mordoffrets hus värt bortåt 80 miljoner kronor, en summa absolut värd att döda för.
Trots det märkliga upplägget har McEwans bok blivit en historia om girighet, men också av oväntad kärlek, fylld av spänning och med en huvudperson som bara väntar på att få göra sig verkligt gällande. Den är dessutom förbaskat rolig stundtals.
Ian Russell McEwan (född 1948 i engelska Aldershot) skrev noveller innan han 1978 romandebuterade med Cementträdgården. Genombrottet kom 20 år senare då han erhöll Man Booker-priser för boken Amsterdam som 2002 följdes av den filmatiserade Försoning. De följande böckerna blev också kritikersuccéer. Han har också skrivit för ungdom.
LEIF PETER JONSSON