Av Hamdi Özyurt
Oğul Yolu, 2011
Översatt av Mats Müllern
Storge Förlag, 2016
ISBN 978-91-982387-6-1, 271 sidor
Den kurdiske författaren Hamdi Özyurt har förekommit rätt flitigt på Dasts sidor de senaste åren, både som roman- och novellskribent men även som politisk skämttecknare (http://www.dast.nu/recension/tjugo-trad-och-en-apelsin, http://www.dast.nu/recension/fran-vara-fonster och http://www.dast.nu/recension/med-fa-ord). Hans senaste verk är romanen En väg för min son som utspelar sig turkiska Anatolien på 1980-talet. Högt uppe i bergstrakterna ligger ett svåråtkomligt hus där det bor en familj som inte har mycket till övers för de lagar som styr övriga turkars liv. Dessutom gömmer de läraren Haydar som felaktigt misstänks för att ha dödat en man och inte kan vistas någon annanstans eftersom affischer med hans efterlysning sitter uppklistrade överallt.
Det är en roman som följer den gamla ramsan om råttan på repet eller den om ringen som ska vandra tätt i hälarna. Ringen i detta fall är ett radband som ägs av den misstänktes far i dennes försök att hitta en person som kan hjälpa den efterlyste till frihet och civilisation i Tyskland. Aktuellt även i dag, minsann.
Boken är lättläst, fylld av tänkvärda metaforer och undertexten berättar om förtvivlan trots att hela boken i övrigt har en mycket positiv, närmast lättsam ton. Den är dessutom fylld av humor och hisnande vändningar. De människor som beskrivs är i vissa fall rena våldsverkare, andra goda och somliga kan uppfattas som godmodiga karikatyrer.
Det är intressant att läsa författare med annan bakgrund än de allra vanligaste svenska eller anglosaxiska som oftast förekommer på dessa sidor. Mitt i all brutalitet finns visuella beskrivningar av kärlek och omtanke parat med fantastik och sådant en människa bara kan uppleva i drömmen.
Hamdi Özyurt är en kurdisk författare från Turkiet. Han är född 1964 och bosatt på Gotland sedan 1989. Han har gett ut närmare 20 böcker.
LEIF PETER JONSSON