Av Martín Caparrós
Valfierno 2008
Översättning Elinor Wilson & Tomas Wedin
Lethe. 2013
ISBN 9789187135385, inb, 346 sid
En känd målning stjäls och försvinner. Medan originalet är undangömt passar tjuvarna på att sälja ett antal förfalskningar av tavlan till ljusskygga samlare med välfyllda plånböcker och kassaskåp. På det sättet mångdubblar de värdet av det stulna utan att göra sig av med det.
Denna typ av konstkupp i stor stil har blivit ett återkommande inslag i romaner, filmer och tv-serier. Men den är inte bara ett påhitt. Originalet – om man kan tala om ett sådant – är förra seklets största konststöld. Den ägde rum en ångande varm augustidag 1911 då några tjuvar förklädda till museipersonal helt sonika bar ut Mona Lisa från Louvren i Paris.
Även om tavlan kom till rätta har stölden fortsatt att förbrylla.
Den ende av tjuvarna som ställdes till svars var en italiensk hantverkare som påstod att han ville återbörda Leonardo da Vincis målning till hemlandet. Men några år senare framträdde en annan person som påstod att han iscensatt kuppen bara för att kunna sälja ett antal förfalskningar till mångmiljonärer på respektive sida av Atlanten. Denne kom från Argentina, kallade sig Valfierno och hade under några år bott i Paris där han påstod sig vara en välbeställd adelsman.
Den italienske hantverkare som greps för stölden av Mona Lisa ville dock aldrig kännas vid denne Valfierno, och ingen av dem som skulle ha köpt förfalskningarna framträdde av förklarliga skäl i offentligheten.
Om Valfierno – eller Juan Maria Bonaglia, som han ursprungligen hette – har den argentinske författaren Martín Caparrós skrivit en djuplodande skröna med litterära kvaliteter. Här varvas Valfiernos tidiga levnadsöde som fånge, handelsbiträde och revisor på en bordell med detaljer från konststölden 1911 och dess efterspel.
Caparrós skriver i en modernistisk stil, med snabba perspektivskiften som först kan verka förvirrande. Men bitarna faller på plats, även om de inte räcker för att ge den sanna bilden av vad som låg bakom kuppen mot Mona Lisa. Ur den lätt bisarra historien växer istället en mycket mänsklig berättelse fram om vad som är falskt och äkta i livet – och i konsten.
PÄR ALEXANDERSSON