Av Ulrika Nandra
Carssons Boförlag 2016
ISBN 978-91-7331-752-8, 180 sidor
Gruppvåldtäkten och mordet på indiska studenten Jyoti Singh Pandey i december 2012, då också hennes manliga sällskap dödades på en buss, orsakade feta rubriker världen över och självrannsakan i Indien. Flera av förövarna dömdes till döden och en av dem, bussföraren Ram Singh, begick självmord i sin cell.
Sexuellt våld mot kvinnor i Indien har uppmärksammats allt mer under senare år och man har sökt förklaringar i den snabba moderniseringen av landet, uppluckringen av den sociala kontrollen och en ny, fast ännu inte särskilt stark kritik mot gamla moraluppfattningar med en syn på kvinnlig heder, skam och anständighet som inte ligger talibanernas långt efter. Kvinnor i delar av det stora landet har börjat frigöra sig från den traditionella synen på hur de ska uppföra sig. Sådana kvinnor kallas fortfarande för ”oanständiga” men det verkar som om den sexuella revolutionen (som anlänt ungefär samtidigt som den datatekniska boomen) har fått ett litet men växande fotfäste.
Journalisten och författaren Ulrika Nandra, ursprungligen från Indien, har skrivit och berättat mycket om sex och kvinnlig utsatthet i radio- och TV och svensk och internationell press. Det har inte fallit i god jord hos indiska myndigheter som sedan flera år vägrat henne nytt journalistvisum till landet. Detta trots att Indien sägs vara en demokrati. Men Indiens självbild får inte utmanas trots att demonstrationerna och den folkliga resningen i kampen för kvinnors rättigheter och mot det sexuella våldet.
Men tidens gång är ohejdbar. Landet har en stark ekonomisk tillväxt, en blomstrande IT-sektor, världens största filmindustri, växande bioteknisk industri och egna satelliter i rymden. Medelklassen växer och allt fler indiska kvinnor förvärvsarbetar. Mitt i allt detta är sexualupplysning en bristvara och individualitet något som ses som snudd på skamligt. Kastväsendet är förvisso officiellt avskaffat, men bara officiellt.
Kvinnor i arbete ses inte heller med blida ögon i vissa kretsar. Det berättas om kvinnor som fått syra kastat i ansiktet när de varit sena tillbaka från jobbet, ofta har förövaren varit makens mor som ansett att svärdottern dragit skam över familjen.
Reportageboken De oanständiga – Det moderna Indiens sexuella revolution är en personlig skildring av hur en hederskultur där i synnerhet män (det är trots kvinnlig representation hos de styrande flest män som bestämmer) anser att gamla värderingar utmanas av småsaker som att en kvinna klär sig i jeans, umgås med män och är utomhus kvällstid. För detta måste hon straffas – våldtas, dödas eller tvingas till självmord.
Man kan fråga sig hur det kan vara så i en demokrati där befolkningen, åtminstone de stora städerna, är välutbildad. Men i det väldiga landet, där många fortfarande bor på landsbygden och är fattiga analfabeter, har gamla seder och traditioner bitit sig fast. De har svårt att ta till sig den nya tidens krav och den ”växtverk” som Nandra talar om i boken tycks göra verkligt ont.
Frilansjournalisten Ulrika Nandra uppmärksammades när hennes reportage om sexhandeln i Bombay ledde till att indiska ambassaden svartlistade henne. Hon är född och uppvuxen i Sverige men hennes far är indier, född i det då brittiska Tanzania. Tidigare har hon utgivit boken Ägd – om makt i huvudet tillsammans med författaren och konstnären Carl Johan De Geer. Den handlar om hur alla blir utövare av makt och samtidigt dagligen offer för makten.
BARBRO LINDBORG