Av David Baldacci
Zero Day 2011
Översatt av Helena Prytz
Bra Böcker 2013
ISBN 978-91-7002-967-7, 432 sid
David Baldacci inleder med Dagen noll en ny serie om den dekorerade krigshjälten John Puller som enrollerats vid den amerikanska arméns kriminalpolis och där anses vara en av de skickligaste utredarna. Han kallas till hålan Drake i mellanvästern där en hel familj med militär anknytning hittats mördade i en källare. Mannen i huset hade arbetat med hemligstämplat material och på plats får Puller samarbeta med den lilla stadens kriminalpolis, en kvinna vid namn Samantha Cole (”play nice with the locals”, är hans order. När de börjar knacka dörr efter vittnen visar det sig att familjen i grannhuset också har dödats.
Baldacci har tidigare visat att han är skicklig när det gäller att skapa spänning och denna bok visar, trots sitt tätskrivna omfång, att han inte blivit sämre. Lite kan man kanske hänga upp sig på att han i sina hjältar skildrar nästan parodiskt beskrivna Rambo-typer. Puller är en sådan – mycket stor, mycket stark och med ett gott hjärta som emellertid inte slår alltför hårt när det kommer till kritan. Eftersom Baldacci är en skicklig skribent dröjer det inte länge innan man fäster sig vid hans personer och trots att man är europé överser med de mycket amerikanska beskrivningarna. Personerna blir efterhand faktiskt mångbottnade och huvudpersonens bekymmer och tillkortakommanden tillhör inte de gängse klichéerna.
Baldacci har hittills skrivit ett tjog bastanta romaner, de flesta med politisk anstrykning och med huvudpersoner av det rätta virket. Hans nya hjälte faller inte långt från päronträdet. Han slåss som om han vore skriven av David Morrell och tänker som om Conan Doyle vore hans skapare. Han har erfarenhet från strider i Irak och Afghanistan och andra ställen där man i Amerika anser att landets säkerhet hotas. Hans uniform pryds av det som på soldatslang kallas fruktsallad – alltså medaljer.
Samarbetet med Cole, som är född och uppväxt i Cole och känner sin hemstad utan och innan, visar sig fruktbart, trots att dödssiffran stiger i kommunen. Man vänder blad med ökande intensitet. Vad ligger bakom? Naturligtvis spökar 11 september i bakgrunden – den händelse som påverkat alla amerikaner djupt in i själen. Och Baldacci skriver huvudsakligen för sin amerikanska publik.
Puller har lite mer att tänka på än enbart mordgåtans lösning. Varför valdes just han för uppdraget? Varför är det så noga med att alla rapporter ska skickas till militären pronto? Varför får han inte dela viktig information med sina civila kolleger?
Han måste välja sina vänner, välja vilka det går att lita på och till sist väljer han att gå på magkänslan.
Baldacci har åstadkommit en trovärdig och skrämmande historia som gör att jag mer är gärna läser kommande böcker som Super-John Puller.
PER MAGNUSSON