Av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag, 2015
ISBN 978-91-0-014582-8, 367 sidor
Som vanligt skriver Håkan Nesser en vacker och drivande svenska (med en del tyska ord insprängda) när han i den tredje av böckerna om stora städer förflyttat sig till Berlin. De tidigare romanerna i serien är Maskarna på Carmine Street (2009) och Himmel över London (2011).
Men allt börjar i K-. Kan det vara Kumla, månntro? Där bor i alla fall den gode men kanske något tröge Arne Murberg. Fadern har på dödsbädden gett honom uppdraget att överlämna en ask till modern som för länge sedan förlupit familjen tillsammans med en trubadur och nu tydligen är bosatt i den tyska huvudstaden. Detta är nyheter för Arne som hela livet trott att modern omkommit i en båtolycka utanför Danmark. Men som den gode son han är accepterar han uppdraget. Ett problem är givetvis språket men en del glosor kan han och en bra karta kan vara lika duglig som en GPS. Men utlandet är inte som Sverige. Han super sig full två gånger, somnar på en bänk efter en god tysk måltid och får sina skor stulna. Men han har ju pengar så han köper nya skor – alldeles gula sådana som sedermera får relevans för berättelsen.
Elva dagar i Berlin har tre huvudpersoner.
Den andre är professor Anatolis Litvinas som är intagen på sinnessjukhus efter ett misslyckat experiment, men nu väntar på frisläppande och återupptagande av sin … tja, vetenskap. Det är, minst sagt, en märklig man. Liksom Arne tycks han ha ett uppdrag, ett svårt sådant som ska överbrygga århundraden.
Person nummer tre, och den som kommer att bli viktigast för Arne, är Beate Bittner – en svensktalande och rullstolsburen ung tyska som han träffar när han försöker lista ut vad en menys olika maträtter innebär. De blir lierade i jakten på den försvunna mot Violetta och historien kompliceras när den till synes galne professor Litvinas blandar sig i och börjar förvandla berättelsen till något existentiellt och magiskt med touch av både H. G. Wells och hinduism.
Ja, vad ska man tro på när det gäller liv eller död? Och vem har nycklarna till gåtan i en liten ask?
Sven Håkan Nesser (född 1950 i Kumla) var högstadielärare i Uppsala innan han 1998 skrev sin första deckare och blev författare på heltid. Fast han hade debuterat tio år tidigare med en roman betitlad Koreografen. Han bor för närvarande i ett egendesignat hus på ön Furillen utanför Gotlands nordöstra kust. Öns namn – tidigare Furilden – sägs komma från att hela ön brann för över 500 år sedan
KJELL E. GENBERG